Θεσμοί προς ελληνική κυβέρνηση: Δώστε μας στοιχεία για να έρθουμε

Θεσμοί προς ελληνική κυβέρνηση: Δώστε μας στοιχεία για να έρθουμε

Πού θα κάτσει η «μπίλια» του δημοσιονομικού κενού και τι λείπει από τη διαπραγμάτευση για να επιστρέψουν οι επικεφαλής των δανειστών.

Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά την Τρίτη, με άγνωστη όμως την ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα των επικεφαλής του κουαρτέτου, αφού θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν το ύψος του δημοσιονομικού κενού και στη συνέχεια να εκτιμήσουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για την κάλυψή του.

Οι δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν σε κοινή θέση για την τρύπα στους προϋπολογισμούς της περιόδου 2016-2018, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή ότι θα απαιτηθούν μέτρα 9 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά πως το δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε μία κοινή θέση, δίνοντας περισσότερες πιθανότητες στο να έλθουν πιο κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η “τρύπα” για την επόμενη τριετία δεν υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ παραδέχεται ότι για το 2016 φθάνει στο 1 δισ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, συμπληρώνουν ότι το κενό του 2016 αρχίζει και καλύπτεται. Μένει να αποδειχτεί εάν τη θέση αυτή συμμερίζονται και οι δανειστές.

Στο επίμαχο θέμα του Ασφαλιστικού, οι θεσμοί δεν συζητούν αυξήσεις εισφορών, αλλά επιμένουν στη μείωση των κύριων συντάξεων και, όπως φαίνεται, αυτό θα είναι το μεγάλο αγκάθι της αξιολόγησης όταν αυτή ξεκινήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την επιχείρηση της κυβέρνησης να ρίξει σε εκείνους τις ευθύνες για την καθυστέρηση και στις ιδιωτικές τους συζητήσεις αναφέρουν πως εάν δεν πάρουν τα στοιχεία που ζητούν δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Συμπληρώνουν, δε πως “η κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει πως κάποια στιγμή θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία δεσμεύθηκαν”.