Thess-INTEC: Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη

Thess-INTEC: Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη
Photo: Shutterstock
Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση και ανάπτυξη του πρώτου διεθνούς εμβέλειας hub καινοτομίας της χώρας. Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος και πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.

Προς το τέλος του 2026 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, Thessaloniki Innovation and Technology Center στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στη φιλόδοξη επένδυση, αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το γεγονός, δε, ότι το Thess-INTEC -έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις- μπαίνει στις ράγες προς την υλοποίησή του επιβεβαιώνεται και από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση, με την Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC να είναι ο αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία του Πάρκου. Μεταξύ άλλων, στο Πάρκο θα φιλοξενηθούν έξι mega projects, νεοφυείς επιχειρήσεις, ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, με στόχο το Thess-INTEC να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας στην Ευρώπη προσελκύοντας επενδύσεις και εταιρείες από το εξωτερικό και ενισχύοντας, παράλληλα, τις δυνατότητες της Ελλάδας ώστε να γίνει τεχνολογικός κόμβος.

Το σχέδιο

Το Πάρκο Καινοτομίας θα δημιουργηθεί κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και θα περιλαμβάνει γραφεία, εργαστήρια, χώρους εκπαίδευσης, χώρους αναψυχής, αίθουσες συνεδριάσεων/συσκέψεων, προς ενοικίαση χώρους γραφείων για επιχειρήσεις, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, ξενοδοχειακή μονάδα, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα λιανικής πώλησης αλλά και χώρους για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κατά τη πρώτη φάση ανάπτυξης του Πάρκου θα αναπτυχθούν κτιριακές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν 5.500 τ.μ. γραφειακών χώρων καθώς και 5.000 τ.μ. εργαστηρίων για τη στέγαση της διοίκησης του Πάρκου, της θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων του Πάρκου αλλά και των ερευνητικών ομάδων των mega projects. Σημειωτέον, ότι το Thess-INTEC θα φιλοξενήσει mega projects καινοτομίας υψηλής ανάπτυξης που θα επικεντρωθούν σε επιλεγμένους τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς. Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός των δικτύων υποδομών και του κτιρίου διοίκησης του έργου ανέρχεται σε 73,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά τις χωματουργικές εργασίες και τα έργα βελτίωσης εδάφους και ακολουθεί η κατασκευή του κτιρίου διοίκησης του Πάρκου. Επιπλέον, στις μελέτες έχουν υπολογιστεί και οι δαπάνες για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικότερα, η περιοχή παρέμβασης οργανώνεται ως μια πολεοδομική ενότητα ενώ έχουν καθοριστεί τρεις ζώνες όρων δόμησης:

– Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου, στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων, περιλαμβάνονται το συνεδριακό κέντρο, οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις

– Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής, στην οποία περιλαμβάνονται η ξενοδοχειακή εγκατάσταση και το θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο)

– Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου, κατά μήκος του βορείου παράκτιου τμήματος του ακινήτου

Το Next Big Thing της Βόρειας Ελλάδας

Το Thess-INTEC αφορά σε ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα project της χώρας που αναμένεται να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις ύψους 11,2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας, με το οικονομικό αποτύπωμα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων να εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ στη δεκαετία και 1,5 δισ. ευρώ στην 20ετία. Ήδη, 100 επιχειρήσεις και ιδρύματα έχουν συνάψει μέχρι σήμερα μνημόνια συνεργασίας, ενώ εκτός από τα Πανεπιστήμια και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που θα επενδύσει σημαντικά στο Πάρκο με στόχο την ανάπτυξη κτιρίων τεχνολογίας και έρευνας, το ισραηλινό fund JTLV έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας για να κατασκευάσει κτίρια έως και 70.000 τ.μ. για δικούς τους πελάτες. Ουσιαστικά, οι Ισραηλινοί έχουν δείξει όχι απλά θερμό ενδιαφέρον, αλλά έχουν δεσμεύσει περίπου το 40% του Πάρκου. Πέρα από τους Ισραηλινούς και το ΕΚΕΤΑ, ενδιαφέρον επιδεικνύουν συνεχώς και άλλες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που αναζητούν κατάλληλους χώρους για να στεγάσουν στη Θεσσαλονίκη ερευνητικές δραστηριότητες και μονάδες προηγμένων τεχνολογιών. Όπως είναι γνωστό, πόροι ύψους 35 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το ισραηλινό fund, 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και ακόμα 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. Ενώ, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 7.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη ανάπτυξή του, με αξιόπιστες πηγές να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 2% του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας από την εν λόγω επένδυση όταν ολοκληρωθεί στο 100%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ