Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν κλοπές και εκβιασμοί – Λεία άνω των 89.000 ευρώ και 14 ταυτοποιήσεις
- 24/10/2026, 12:45
- SHARE
- Συνολικά 14 άτομα ταυτοποιήθηκαν για υποθέσεις κλοπών, απάτης και εκβιασμών που ερευνήθηκαν από αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης.
- Περίπου 86.000 ευρώ σε χρήματα και αντικείμενα αφαιρέθηκαν σε έξι υποθέσεις κλοπών στην περιοχή Τούμπας–Τριανδρίας, ενώ στη Χαλκηδόνα η αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων εκτιμάται σε 3.200 ευρώ.
- Οι δικογραφίες θα υποβληθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι υποθέσεις αφορούν περιστατικά από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Οκτώβριο του 2026.
Στην εξιχνίαση σειράς υποθέσεων κλοπών, απάτης και εκβιασμών σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από έρευνες που αφορούσαν περιστατικά των τελευταίων δυόμισι περίπου ετών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ταυτοποιήθηκαν συνολικά 14 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τα Τμήματα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τούμπας–Τριανδρίας, Χαλκηδόνας και Θέρμης, ενώ οι αποδιδόμενες πράξεις καλύπτουν το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Οκτώβριο του 2026.
Η συνολική αξία των αντικειμένων και χρημάτων που φέρονται να αφαιρέθηκαν στις υποθέσεις όπου έχει δημοσιοποιηθεί οικονομική αποτίμηση ξεπερνά τις 89.000 ευρώ.
Τούμπα και Τριανδρία: Κλοπές και εκβιασμοί με λεία 86.000 ευρώ
Στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας και της Τριανδρίας, οι αστυνομικοί εξιχνίασαν έξι περιπτώσεις κλοπών και δύο υποθέσεις εκβιασμών.
Για τις συγκεκριμένες πράξεις, που φέρονται να τελέστηκαν από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2026, σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος οκτώ ατόμων.
Οι κλοπές αφορούσαν δύο περιστατικά σε κατοικίες, δύο σε καταστήματα και δύο περιπτώσεις με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η συνολική αξία των αντικειμένων και των χρηματικών ποσών που αφαιρέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 86.000 ευρώ.
Η μέθοδος της απασχόλησης περιλαμβάνει την προσπάθεια απόσπασης της προσοχής του θύματος, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων ή χρημάτων.
Χαλκηδόνα: Κλοπές δικύκλων και υπόθεση απάτης
Σε ξεχωριστή έρευνα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χαλκηδόνας προχώρησαν στην ταυτοποίηση τεσσάρων ατόμων.
Οι δικογραφίες αφορούν κλοπές αντικειμένων και τριών δικύκλων, καθώς και μία περίπτωση απάτης κατά συναυτουργία.
Τα περιστατικά σημειώθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2026, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνος.
Η αξία των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν εκτιμάται σε περίπου 3.200 ευρώ, ενώ καταγγέλθηκε και η αφαίρεση χρηματικού ποσού 150 ευρώ.
Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις σχηματίστηκαν οι προβλεπόμενες δικογραφίες, οι οποίες θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Θέρμη: Δύο διαρρήξεις μέσα σε ένα διήμερο
Σε ακόμη μία υπόθεση, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θέρμης σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος ενός 52χρονου για απόπειρες κλοπής.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, κατά το διάστημα 20–21 Οκτωβρίου 2026, ο άνδρας φέρεται να διέρρηξε δύο επαγγελματικούς χώρους στην περιοχή του Πλαγιαρίου.
Πρόκειται για κτίριο κοινωνικής δομής και για συνεργείο.
Παρότι σημειώθηκαν διαρρήξεις, δεν αφαιρέθηκαν αντικείμενα από τους συγκεκριμένους χώρους, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
Αφαίρεσαν χρυσό σταυρό από 70χρονη με τη μέθοδο του εναγκαλισμού
Ξεχωριστό περιστατικό που εξιχνιάστηκε αφορά την κλοπή ενός χρυσού σταυρού από ηλικιωμένη γυναίκα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το μεσημέρι της 30ής Αυγούστου 2026, μία 43χρονη μαζί με συνεργό της προσέγγισε 70χρονη γυναίκα, προσποιούμενη ότι τη γνώριζε.
Στη συνέχεια, με τη μέθοδο του εναγκαλισμού, φέρεται να αφαίρεσε από τον λαιμό της ηλικιωμένης έναν χρυσό σταυρό μαζί με την αλυσίδα του.
Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στη δημιουργία τεχνητής οικειότητας με το θύμα, ώστε ο δράστης να αποκτήσει πρόσβαση σε κοσμήματα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 43χρονης για κλοπή κατά συναυτουργία.
Στον εισαγγελέα οι δικογραφίες
Οι αστυνομικές έρευνες ολοκληρώθηκαν με την ταυτοποίηση των 14 προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στις διαφορετικές υποθέσεις.
Οι σχετικές δικογραφίες πρόκειται να υποβληθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα για την περαιτέρω ποινική αξιολόγηση των στοιχείων.
Η εξιχνίαση και η ταυτοποίηση προσώπων δεν συνεπάγονται αυτομάτως σύλληψη ή καταδίκη, ενώ για όλους τους εμπλεκομένους ισχύει το τεκμήριο αθωότητας.
Οι υποθέσεις αναδεικνύουν το εύρος των περιστατικών που διερεύνησαν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, από διαρρήξεις κατοικιών και επιχειρήσεων έως κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης και υποθέσεις εκβιασμών.