Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση δεν θέλει νέο lockdown τον Άγιο Δημήτριο

Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση δεν θέλει νέο lockdown τον Άγιο Δημήτριο
Κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας μαζί με αστυνομικούς της ΕΛΑΣ κάνουν συστάσεις να επιστρέψουν στα σπίτια τους ο κόσμος που κάνει βόλτα σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης αψηφώντας την προτροπή του Υπουργείου Υγείας να μείνουν σπίτι λόγω του κορονοϊού, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε», επανέλαβε ο Γ. Οικονόμου. Η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στο θρησκευτικό εορτασμό του Αγ. Δημητρίου με υγειονομικά μέτρα.

Αντωνία Ξυνού

Το γεγονός ότι πέρυσι η κυβέρνησηδεν έβαλε σε lockdown τη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου, με συνέπεια έξαρση του κορωνοϊού, έχει αναγνωρίσει ως σφάλμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν και εφέτος ξεκινά και πάλι αύξηση των κρουσμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση εμμένει όμως σταθερή στη γραμμή «όχι σε νέο lockdown», ποντάροντας στο όπλο του εμβολίου και εκτιμώντας ότι ο θρησκευτικός τουλάχιστον εορτασμός του Αγίου Δημητρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με την τήρηση υγειονομικών μέτρων.

«Θέλω να επαναλάβω -για μια ακόμη φορά- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο», δήλωσε στην εισαγωγική τοποθέτηση του στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επαναφέρει την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό και επιδιώκει την πληρότητα, την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη ή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι: «Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές και λειτουργίες, που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι έχουμε εμβολιασμένο πολύ κόσμο. Δύο στους τρεις είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αντισώματα από νόσηση. Προφανώς θέλουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν περιοχές όπου τα ποσοστά θα πρέπει να ανέβουν περισσότερο. Δεν είναι εφέτος όπως πέρυσι λόγω εμβολιασμού και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα. Δεν θα ξαναπάμε σε lockdown. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε με την ευκαιρία ότι από σήμερα Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την 3η συμπληρωματική δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Σημειώνεται ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνεται μετά παρέλευση 6 μηνών από τη πρώτη -αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο- ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Πηγή: www.news247.gr