Θετικά μηνύματα από το εμβόλιο της Moderna για την μετάλλαξη Όμικρον

Θετικά μηνύματα από το εμβόλιο της Moderna για την μετάλλαξη Όμικρον
Used Covid-19 vaccine bottles from Moderna and Pfizer-BioNTech Photo: Johan Nilsson / TT / Code 50090 (Photo by JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP) Photo: AFP
Το εμβόλιο προκάλεσε οκτώ φορές περισσότερα αντισώματα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον από μια τέταρτη δόση του αρχικού σκευάσματος όταν μετρήθηκε ένα μήνα μετά τη χορήγησή του, είπε η εταιρεία.

Η Moderna δηλώνει ότι το νέο εμβόλιο που κατασκεύασε και στοχεύει στην μετάλλαξη Ομικρον αυξάνει την ανοσία, εξέλιξη που ενισχύει τις ελπίδες της εταιρείας να το κυκλοφορήσει ως τέταρτη δόση στα τέλη του καλοκαιριού.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας είναι η πρώτη που δημοσιοποίησε προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή του εμβολίου που στοχεύει στην κυρίαρχη αυτή τη στιγμή μετάλλαξη, επισημαίνουν οι Financial Times. Δήλωσε ότι η δοκιμή έδειξε ότι το σκεύασμα που περιέχει τον γενετικό κώδικα της παραλλαγής Omicron και το αρχικό στέλεχος του ιού – είναι ασφαλές και καλά ανεκτό.

Το εμβόλιο προκάλεσε οκτώ φορές περισσότερα αντισώματα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Ομικρον από μια τέταρτη δόση του αρχικού σκευάσματος όταν μετρήθηκε ένα μήνα μετά τη χορήγησή του, είπε η εταιρεία. Αντιμετώπισε το αρχικό στέλεχος εξίσου καλά, αλλά δεν αποδείχτηκε ότι ήταν ανώτερο.

Η ενισχυτική δόση θα πρέπει να παρέχει πιο ανθεκτική προστασία έναντι παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, πρόσθεσε η Moderna. Ο Darius Hughes, γενικός διευθυντής της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν «πολύ, πολύ ευχαριστημένη» με τα αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο θα προσφέρει «πολύ καλύτερη προστασία για την «αναμνηστική» εμβολιαστική εκστρατεία του φθινοπώρου και του χειμώνα».

Πολλές κυβερνήσεις δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιος θα πρέπει να χορηγηθεί τέταρτη δόση το φθινόπωρο και εάν αυτή θα πρέπει να στοχεύει στην Omicron. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προσφέρει τέταρτες δόσεις σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Τον Απρίλιο, οι ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να συστήσουν τέταρτες δόσεις για τον γενικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το εάν θα απαιτηθούν ετήσιοι εμβολιασμοί που στοχεύουν παραλλαγές για την καταπολέμηση της Covid, με ορισμένους να σημειώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας. Ωστόσο, άλλοι λένε ότι μια ενισχυτική δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την ανοσία έναντι της παραλλαγής Ομικρον που συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε κύματα σε όλο τον κόσμο.

Η Pfizer προωθεί επίσης την ανάπτυξη ενός ενισχυτικού εμβόλιου ειδικά για το Omicron που μπορεί να παρέχει καλύτερη προστασία έναντι νέων παραλλαγών, αλλά έχει αναγνωρίσει την αυξανόμενη κόπωση των ανθρώπων απέναντι στον εμβολιασμό.