Θετικές προοπτικές ανάπτυξης βλέπουν για το 2024 οι διοικήσεις των εταιρειών παγκοσμίως

Θετικές προοπτικές ανάπτυξης βλέπουν για το 2024 οι διοικήσεις των εταιρειών παγκοσμίως
Photo: pixabay.com
Έρευνα της Mazars υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν τρομάζουν από τον πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Τις τάσεις της αγοράς και τους μετασχηματισμούς που αναμένεται να επηρεάσουν τις εταιρείες, τις στρατηγικές προτεραιότητες των ανώτατων διοικητικών στελεχών, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, φέρνει στο φως έκθεση της Mazars.

Η γνωστή ελεγκτική, συμβουλευτική και φορολογική εταιρεία, αξιοποιώντας τις απόψεις ανώτατων στελεχών από όλο τον κόσμο κατήρτισε τη μελέτη «C-suite: Outlook 2024» και τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν c-level στελέχη, ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος ζωής (+37%) και οι τιμές της ενέργειας (+33%) είναι οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις το 2024. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού που απαιτούν γενναίες επενδύσεις, ωστόσο, οι διοικήσεις των εταιρειών δηλώνουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.

Παρά τους διάφορους σκοπέλους που έχουν να αντιμετωπίσουν, το 89% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφέρει αύξηση εσόδων και το 94% κάνει λόγο για θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024, οκτώ μονάδες πάνω από το προηγούμενο έτος.

Το 44% των ανώτατων στελεχών δηλώνει «πολύ σίγουρο» ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τους ανωτέρω παράγοντες και μάλιστα είναι αυξημένο κατά 6% συγκριτικά με το ποσοστό που συμπεριλαμβανόταν στην αντίστοιχη έκθεση πέρυσι. Η αισιοδοξία αποτυπώνεται άλλωστε και στην πράξη καθώς το ποσοστό των επιχειρήσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις ανήλθε σε 66% από 63%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιβίωση και η ανάπτυξη θα έρθουν μόνο μέσα από την εξωστρέφεια, το 35% δηλώνει πως η διεθνής επέκταση ανάγεται σε βασική προτεραιότητα και μπαίνει ψηλά στον στρατηγικό σχεδιασμό, όπως επίσης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στον οργανισμό τους δηλώνουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Το 95% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Επί τάπητος τίθεται και το θέμα της πράσινης ανάπτυξης και δη η εφαρμογή νέων ή αναθεωρημένων στρατηγικών βιωσιμότητας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από τα ανώτατα στελέχη στη βιωσιμότητα, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των οργανισμών που επενδύουν σε ενέργειες ESG.

Στον αντίποδα, χαμηλό σκορ καταγράφεται σε θέματα DEI τα οποία αφορούν την συμπερίληψη και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ειδικότερα, πάνω από το ένα τρίτο των στελεχών (37%) δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν εσωτερική τεχνογνωσία όσον αφορά τα δεδομένα και την υποβολή εκθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της εν λόγω έκθεσης, ο Mark Kennedy, Partner και μέλος του Executive Board του Mazars Group εξήγησε πως τα διοικητικά στελέχη έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και ευελιξία στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενισχύοντας τις επενδύσεις και τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων τους, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αναδυόμενης τεχνολογίας και ενσωματώνοντας τα κριτήρια ESG, με στόχο να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Σε μια χρονιά ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο μπορούμε να δούμε ένα αυξανόμενο ποσοστό εμπιστοσύνης και συνειδητοποίησης σε τομείς που θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: