Θετικοί οι φαρμακοποιοί για παράταση της διάθεσης των self tests πλην Αττικής και Αχαΐας

Θετικοί οι φαρμακοποιοί για παράταση της διάθεσης των self tests πλην Αττικής και Αχαΐας
Το self test που η Σπυριδούλα Χουντάλα έκανε στην κόρη της Ζωή, μαθήτρια της Πέμπτης Δημοτικού Σχολείου στο Ναύπλιο, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021. Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και α Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί.

Για τη δωρεάν διάθεση των self test αποφασίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί, μετά την πρόταση του υπουργείου Υγείας για παράταση της διάθεσης για ακόμη δύο ή τρεις μήνες.

Σύμφωνα πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται θετικοί στο να συνεχίζουν τη διάθεση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με εξαίρεση τους φαρμακευτικούς συλλόγους της Αττικής και της Αχαϊας.

Ούτως ή άλλως οι δικαιούχοι self test στο εξής θα είναι λιγότεροι καθώς προωθείται από την κυβέρνηση ρύθμιση που θα προβλέπει ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα υποχρεούνται να κάνουν υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα. Δικαιούχοι των τεστ θα είναι πλέον οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η ομάδα 18-30 ετών, εξαιρουμένων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί.

Εντούτοις, σταθεροί στη θέση τους να μην συνεχίσουν τη διανομή εμφανίζονται οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής και της Αχαΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα φαρμακεία επιθυμούν θα μπορούν να χορηγούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ στους δικαιούχους.