Θετική μεταβολή στο επενδυτικό κλίμα βλέπει ο Γιοχάνες Χαν

Θετική μεταβολή στο επενδυτικό κλίμα βλέπει ο Γιοχάνες Χαν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής δηλώνει πως η χώρα μας έχει σημειώσει εμφανή πρόοδο.

Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της οικονομίας, στην Ελλάδα βλέπει ο Αυστριακός επίτροπος στην Ευρωπαική Ένωση, αρμόδιος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό Προφίλ, ο κ. Χαν δηλώνει πως η χώρα μας έχει σημειώσει εμφανή πρόοδο, με θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό και στο θέμα της απασχόλησης, ωστόσο όχι ικανή για να μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Στην Ελλάδα φαίνεται πως τώρα βελτιώνονται πραγματικά η οικονομική κατάσταση και το επενδυτικό κλίμα, με τον τουρισμό να έχει αυξηθεί φέτος κατά 20%», είπε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής που επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα, με ένα ποσοστό 65%, βρίσκεται στην έκτη θέση ως προς την απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, σαφώς πάνω από το μέσο όρο στην Ευρωπαική Ένωση και μάλιστα σε ακόμη καλύτερη θέση από την Αυστρία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαν, «έχουν διοχετευθεί πόροι στα ταμεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί όλοι, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη κεφαλαίου σε αυτές τις επιχειρήσεις, που ως εκ τούτου δυσκολεύονται να λάβουν δάνεια από τράπεζες, αλλά αυτό το πρόβλημα υπάρχει και αλλού».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής-Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, Φόλκερ Κάουντερ, το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο κ. Χαν αποσαφηνίζει πως πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Αφενός, τα δύο μέχρι τώρα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα είχαν ως στόχο να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, αφετέρου, με τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων γίνεται προσπάθεια ανοικοδόμησης του τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα.

Ως προς τα θέματα αρμοδιότητάς του, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020 θα διοχετευτούν σε επενδύσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη, την ενεργειακή απόδοση, όπως και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη: «Ξεπαγώνουν» οι fast track ενεργειακές επενδύσεις