Θετικό πρόσημο για την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας

Θετικό πρόσημο για την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας

«Η ελληνική ναυτιλία παραμένει πρωταγωνίστρια δύναμη διεθνώς, συνεισφέροντας σημαντικά στην εθνική οικονομία», δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

«Η εικόνα των μεγεθών της ελληνικής ναυτιλίας διαρκώς βελτιώνεται αποδεικνύοντας ότι η ελληνική ναυτιλία όχι μόνο αντέχει, αλλά και ότι παραμένει πρωταγωνίστρια δύναμη διεθνώς, συνεισφέροντας, παράλληλα, σημαντικά στην εθνική οικονομία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για το εννεάμηνο του 2014, που αποδεικνύουν θετικό πρόσημο για την πορεία και τα μεγέθη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

«Από την πλευρά μου», τόνισε, «κόντρα σε λαϊκίστικες αντιλήψεις, πιστεύω στη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και ως υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για ένα θεσμικό περιβάλλον φιλικό στις ναυτιλιακές επενδύσεις, που θα αναδεικνύει τη χώρα σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο».

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αφορούν οικονομικά δεδομένα της ελληνικής ναυτιλίας, την εξέλιξη εγγραφών και διαγραφών Ποντοπόρων Πλοίων, καθώς και των εγκατεστημένων ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, κατά την χρονική διάρκεια του πρώτου εννιαμήνου του 2014, διαφαίνεται αύξηση των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, με ταυτόχρονη αύξηση της χωρητικότητας κατά 1.000.000 κ.ο.χ.(grt) περίπου. Ο συνολικός αριθμός των υπαχθέντων στο άρθρο 13 ν.δ.2687/53 ποντοπόρων πλοίων, για το εννιάμηνο 2014, ανέρχεται στα 39 πλοία συνολικής χωρητικότητας 2.967.414 κ.ο.χ.(grt), παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2013.

Παράλληλα, σημειώνεται εμφανής τάση εγγραφής στο ελληνικό νηολόγιο νεότευκτων πλοίων κατηγορίας ΔΞ – Υγραεριοφόρων (Liquid Natural Gas carriers), και Δ/Ξ μεταφορικής ικανότητας τύπου VLCC (Very Large Crude Carriers), προσδίδοντας στην ελληνική σημαία επιπρόσθετα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μειώνοντας τον μέσο όρο του ηλικιακού προφίλ του ελληνικού στόλου. Χαρακτηριστικά το 50% του στόλου είναι ηλικίας νεότερης των 10 ετών, έναντι 12,7 που είναι ο μέσος όρος των ετών του παγκοσμίου στόλου.

Παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία και την κρίση στο τομέα της ναυλαγοράς, ο συνολικός αριθμός των εγκατεστημένων γραφείων στην Ελλάδα αλλοδαπών και ελληνικών εταιρειών, που ασχολούνται με τον ποντοπόρο ναυτιλία, παρέμεινε σταθερός κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους 2014.

Επιπλέον, για την ίδια χρονική περίοδο παρουσιάστηκε αύξηση στον αριθμό των δηλωθέντων ως διαχειριζομένων πλοίων από τα ναυτιλιακά γραφεία. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν 578 αναλήψεις διαχείρισης πλοίων, με τον συνολικό αριθμό των διαχειριζομένων πλοίων να ανέρχεται σε 3.900 πλοία. Επίσης, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των ενεργών ναυτιλιακών εταιρειών πλοίων αναψυχής (ΝΕΠΑ) που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο του Ν. 3182/03, κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους 2014, καθώς αυτός ανήλθε στις 1.270, με αύξηση 70 εταιρειών σε σχέση με το τέλος του έτους 2013.

Σε ό,τι αφορά την συνεισφορά της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, το συνολικό ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Α` εξάμηνο 2014, ανέρχεται στο ποσό των 7.452,3 δισ. ευρώ έναντι 5,826 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, οι παραγγελίες πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 371 πλοία (άνω των 1.000 ο.χ. (gt), συνολικής μεταφορικής ικανότητας 32,6 εκατ. dwt.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι παραγγελίες της ελληνικής πλοιοκτησίας εξακολουθούν να υποδηλώνουν μια τάση διαφοροποίησης προς εξειδικευμένους τύπους πλοίων, όπως τα LNG (κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο), με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ