Θετικός ο απολογισμός της επιχειρηματικής αποστολής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών στις ΗΠΑ

Στόχος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών αποτελεί η ανάπτυξη και η προαγωγή της υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Θετικός χαρακτηρίζεται ο απολογισμός της επιχειρηματικής αποστολής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) στην Αμερική, την εβδομάδα 15-20 Νοεμβρίου, 2019. Στην αποστολή συμμετείχαν επιχειρηματίες της ΕΕΝΕ από τους κλάδους των κατασκευών, της τεχνολογίας, άμυνας και αεροδιαστημικής, καθώς και υπηρεσιών και προϊόντων προσωπικής περιποίησης.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι ακόλουθοι επιχειρηματίες: Κρίστιαν Χατζημηνάς πρόεδρος του EFA GROUP, Ναταλία Βαγιωνή, CEO, Fresh Line, Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Managing Director, Paradox Kinetics, Ευάγγελος Γκιζελής, CEO, Gizelis Robotics, Νίκος Αναστασίου, Manager, Epexyl – Architectural Wood Works, και Αλεξάνδρα Προκάκη, Managing Director, Prokaki.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αφετηρία του ταξιδιού ήταν το Σικάγο με τη συμμετοχή της ΕΕΝΕ στο «Wings Τo Cure Gala» που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος «Hippocratic Cancer Research Foundation» για την έρευνα στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση του καρκίνου με επικεφαλής τον Δρ. Λεωνίδα Πλατανιά, καθηγητή Ογκολογίας, διευθυντή και Ερευνητή στο Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου Northwestern. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν σημαίνουσες προσωπικότητες όπως ο αρχιεπίσκοπος Aμερικής, Ελπιδοφόρος, πολιτικοί και γερουσιαστές μεγάλης επιρροής των ΗΠΑ, αντιπρόσωποι της κυβέρνησης και πρέσβεις, Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, εξέχοντες εκπρόσωποι κοινοτήτων και συλλόγων του καλλιτεχνικού χώρου, καθώς και κορυφαίες προσωπικότητες του παγκοσμίου επιστημονικού και ακαδημαϊκού γίγνεσθαι.

O επόμενος προορισμός ήταν η Ουάσιγκτον, με αφορμή το οικονομικό συνέδριο Southeast Europe & East Med:New Strategies-New Perspectives, στις 18-19 Νοεμβρίου, 2019 που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα Καθημερινή, σε συνεργασία με το Hellenic American Leadership Council (HALC), τη δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ, φορείς και οργανώσεις με τους οποίους η ΕΕΝΕ συνδέεται και υποστηρίζει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά διοργανώθηκε ελληνικό συνέδριο στη Washington με σκοπό να παρουσιαστούν νέες στρατηγικές και οπτικές που αφορούν τη σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ΗΠΑ και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στην Ελλάδα.

Η επιτυχημένη αυτή προσπάθεια έφερε στο τραπέζι έναν σημαντικό αριθμό πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων από την Ελλάδα και την Αμερική, εκπροσώπους από το χώρο της διπλωματίας, το Κογκρέσο, τα think tanks, την ελληνική ομογένεια και προσωπικότητες των οποίων το έργο τους επηρεάζει ευρύτερα την αμερικανική πολιτική.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι υπουργοί: Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Από τη μεριά των ξένων ομολόγων τους, το συνέδριο που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιο, φιλοξένησε τους: Reince Priebus, τ. προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και πρώην chairman του RNC, Wilbur L.Ross, υπουργό Εμπορίου ΗΠΑ, Francis R.Fannon, υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων, Philip T.Reeker, υφυπουργό στο υπουργείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Eleni Kounalakis, αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Chris Van Hollen, γερουσιαστή του Μέριλαντ, Μιχάλη Κράτσιο, επικεφαλής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, Αντώνη Διαματάρη, υφυπουργό Εξωτερικών με θέματα απόδημου ελληνισμού, τον Robert Menendez, γερουσιαστή των ΗΠΑ και τον George Sarbani, βουλευτή των ΗΠΑ.

Στόχος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών , όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί η ανάπτυξη και η προαγωγή της υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς εγχώριας επιχειρηματικότητας, μέσα από τον εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο με την πολιτική και οικονομική ηγεσία, τον επιχειρηματικό κόσμο, θεσμικούς παράγοντες και διαμορφωτές κοινής γνώμης. Την ΕΕΝΕ εκπροσώπησε στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Κρίστιαν Χατζημηνάς, στην ενότητα που έφερε τον τίτλο «Unleashing the potential of Greece’s economy and the tourism sector».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις διεθνείς αποστολές και τους άξονες που εστιάζει η Ένωση, την ειδική γέφυρα που χτίζεται με τις ΗΠΑ, καθώς και μια σειρά από πρωτοβουλίες ενίσχυσης εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Όπως τόνισε «ο σκοπός δεν είναι μόνο πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο πώς θα ενισχύσουμε τις ελληνικές εξαγωγές μέσω επενδύσεων στο εξωτερικό. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις και μια αντίστροφη επενδυτική πορεία μεγαλώνοντας έτσι το μέγεθος της επιχειρηματικής τους επικράτειας. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης συνδυάζει τη διασύνδεση διαφορετικών κουλτουρών, πολιτισμών, μεταφορά τεχνογνωσίας και ιδεών έτσι ώστε οι Ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να εξάγουν με υψηλή προστιθέμενη αξία στις παγκόσμιες αγορές».

Επίσης, επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στη μείωση υψηλής φορολογίας των επιχειρήσεων. «Η ΕΕΝΕ στο τομέα της φορολογίας ήταν από τους πρώτους επιχειρηματικούς φορείς που κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων άμεσης εφαρμογής για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ, παράλληλα, πρώτη έθεσε από τους επιχειρηματικούς φορείς το θέμα του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, και μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία οι συντεταγμένες προσπάθειες που γίνονται για τη μείωση του στόχου». Υπογράμμισε, τέλος, πως η Ένωση έχει κάνει επιπλέον προτάσεις για τα πρόσθετα αναπτυξιακά κίνητρα στις εισφορές και φορολογία των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα τους οριακούς συντελεστές στον επιπλέον παραγόμενο πλούτο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της επιχειρηματικής αποστολής της ΕΕΝΕ, διοργανώθηκαν και στοχευμένες Β2Β συναντήσεις, ενώ οι επιχειρηματίες της ΕΕΝΕ που συμμετείχαν στις συναντήσεις παρουσίασαν τις εταιρείες τους και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν επαφές με το Hellenic Society of Washington DC και τον πρόεδρο, Χάρη Μυλωνά και τα μέλη του, τον γερουσιαστή Leonida Raptaki (State of Rhode Island), τον πρόεδρο του HALC Association, Endy Zemenides, μέλη του Brookings Institution, εκπροσώπους της World Bank Company & Group στο τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών, επενδύσεων, και τεχνολογίας, καθώς και με τις consulting εταιρείες όπως την KYS και την BlankRome – με ειδίκευση στο shipping.

Σχετικά άρθρα