Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις παρακολουθήσεις

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις παρακολουθήσεις
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στη συζήτηση για την επερώτηση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας» στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, Παρασκευή 5 Απριλίου 2024. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στην κυβέρνηση μετά την κρίση αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι ιστορική και αποτελεί μήνυμα: Ως εδώ κ. Μητσοτάκη. Ως εδώ στη καταπάτηση του κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην Ολομέλεια, στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για θεσμική νίκη της δημοκρατικής παράταξης».

Ο κ. Ανδρουλάκης ισχυρίστηκε ότι «με τη συγκεκριμένη απόφαση το παρακράτος του Μαξίμου έχει υποστεί μεγάλη ήττα στην προσπάθειά του να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών και την παρακολούθησή μου».

«Δεν μπορεί όποτε μας αρέσει μια απόφαση, η Δικαιοσύνη να είναι καλή και όποτε δεν μας αρέσει, η Δικαιοσύνη χειραγωγείται από την κυβέρνηση» αντέδρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Ως υπουργός Δικαιοσύνης πίστευα ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να κοινοποιούνται. Αυτή ήταν η άποψή μου» ξεκαθάρισε και προσέθεσε: «Βεβαίως εφόσον υπάρχει αυτή η απόφαση και με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει επί ενός πεδίου άναρχου που χρειάζεται να λάβει κανείς υπόψη του δεκάδες διαφορετικές πρόνοιες, που μπορεί να ξεκινούν από την λειτουργία της ΕΥΠ, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ,είναι ένα θέμα που αποδεικνύει και το σοβαρό της ενδιαφέρον και την προσήλωση της στο κράτος δικαίου».

«Όλα τα άλλα, προφανώς θα αποδειχθούν στην πορεία και θα φανούν αλλά το να εγκαλούμαστε γιατί τελικά φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο νόμο, που πραγματικά προστατεύει όλη αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί συνθήκες νομιμότητας και υπηρετεί τον πυρήνα του κράτους δικαίου, νομίζω ότι είναι εκτός λογικής» κατέληξε στην απάντησή του.

Οξύνοντας τη κριτική του προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό. Εσείς όμως δεν είστε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας. Εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Εσείς δεν τις εμπιστεύεστε. Είστε κόμμα ντροπή για τη διάκριση των εξουσιών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τον ελληνικό λαό να στείλει μήνυμα στις ευρωεκλογές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά τονίζοντας: «Είχε το θράσος να χρησιμοποιήσει την ΕΥΠ εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Με παρακολουθούσατε όταν υπέβαλα υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θα μάθω τη Δευτέρα για το ποιος ήταν ο λόγος να με βαπτίσετε πράκτορα, για να μην ηγηθώ της προσπάθειας αυτής που κάνουμε τώρα. Θέλατε εμπλοκή στις εσωκομματικές εκλογές, αυτός είναι ο λόγος. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ αποκούμπι και όχι πολιτικό αντίπαλο όπως είναι τώρα».

Λίγη ώρα νωρίτερα, σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι με την απόφαση του ΣτΕ έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, καθώς δεν εμπίπτει στην νεώτερη ρύθμιση του 2022, σύμφωνα με την οποία ο οιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί μετά από τρία χρόνια και εξεταστεί το αίτημά του από τριμελή επιτροπή.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση – κόλαφος για την κυβέρνηση της ΝΔ

Κόλαφο για την κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκανε μερικά δεκτή την αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης ενημέρωσής του από την ΑΔΑΕ, και να του γνωστοποιηθεί ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεχθεί σε βάρος του από παράνομη παρακολούθηση.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι χρειάζεται ένας μονομέτωπος αγώνας κατά των υποκλοπών, της καταπάτησης των αρχών του κράτους δικαίου, ειδικά σε αυτή την χρονική συγκυρία, απέναντι στη ΝΔ και στις πρακτικές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, με αφορμή την συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την διαφάνεια και την οικονομία.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι και εσείς κ. Χατζηδάκη και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία έχουν πέσει θύματα παρακολουθήσεων, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους και θα αξιοποιήσουν την απόφαση του ΣτΕ για να ενημερωθούν για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση», τόνισε ο κ. Παππάς, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

«Η αξιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για ενημέρωση, δεν είναι ανάγκη καθενός από εσάς ξεχωριστά που ήσασταν στη λίστα των παρακολουθήσεων, είναι ανάγκη για την ελληνική δημοκρατία να ξέρουμε τι έχει συμβεί. Δεν αφορά μόνο τη δική σας πολιτική αξιοπρέπεια, αφορά την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Για φανταστείτε εικόνα, να επιτρέπει ο νόμος να ενημερωθείτε, γιατί ήσασταν θύματα παρακολουθήσεων, και να κάθεστε απλά να φυλλομετράτε τις μέρες, μέχρι τις ευρωεκλογές», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Νέα Αριστερά: Η απόφαση του ΣτΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά», υποστηρίζει η Νέα Αριστερά.

Επισημαίνει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η ΝΔ τον Μάρτιο του 2021, που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων». Σχολιάζει ότι «λίγους μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε το γιατί». Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «ο Κ. Μητσοτάκης νομοθέτησε αντισυνταγματικά έχοντας πλήρη γνώση της αντισυνταγματικότητας για ένα και μόνο στόχο: την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την προστασία του παρακράτους που είχε στηθεί δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο».

Σημειώνει ότι η σημερινή εξέλιξη «είναι μια μικρή αποκατάσταση του κράτους Δικαίου σε μια χώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης, αυτό υποχωρεί διαρκώς» και ότι «συνιστά όμως και την απόλυτη δικαίωση όλων των επιχειρημάτων που προέβαλλαν την αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής τροπολογίας». Καταληκτικά υποστηρίζει ότι «η απόφαση του ΣτΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναδεικνύεται σε αρχιερέα της συγκάλυψης και της παραβίασης του κράτους Δικαίου και του Συντάγματος. Το Δίκιο πρέπει να νικήσει, και θα νικήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: