Θύελλα αντιδράσεων για τις χιλιάδες απολύσεις της Unicredit

Θύελλα αντιδράσεων για τις χιλιάδες απολύσεις της Unicredit
epa06110297 (FILE) - The logo of a branch of the UniCredit Group Bank is seen on a glass, in Siena, Italy, 24 March 2016. Reports on 26 July 2017 state Unicredit has made a statement acknowledging alleged hackers may have gained access to Unicredit's client information, but no passwords have been stolen. The bank said some 400,000 clients have been affected in attacks that for the first time took place in September and October 2016. Similar repeated attacks took place in June and July 2017. The bank said they did not know who and why carried out the attacks. EPA/MATTIA SEDDA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συγκεκριμένα, η Unicredit προβλέπει μία δραστική μείωση 8.000 θέσεων εργασίας σε Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το τετραετές στρατηγικό σχέδιο της UniCredit που προβλέπει την κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων στη Δυτική Ευρώπη. Ο «πέλεκυς» 6.000 απολύσεων θα πέσει στην Ιταλία και τα σωματεία εργαζομένων προετοιμάζονται ήδη για κινητοποιήσεις. Αντιδράσεις και από το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο στρατηγικό της σχέδιο για το διάστημα 2020-23, που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος, Ζαν Πιερ Μαστιέ, η UniCredit προβλέπει μία δραστική μείωση 8.000 θέσεων εργασίας σε Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, με το κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων, προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά ένα δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι το 2023 τα συνολικά της έξοδα να φθάνουν τα 10,2 δισ. ευρώ, καθώς επιδιώκει να διανείμει περισσότερη ρευστότητα στους μετόχους μέσω μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών.

Στην Ιταλία η UniCredit απασχολεί 38.000 εργαζομένους (14.000 στη Γερμανία και 9.000 στην Αυστρία) από τις συνολικά 84.000 θέσεις εργασίας διεθνώς.

Η ανακοίνωση του σχεδίου έχει προκαλέσει την οργή των συνδικάτων: «Πιστεύουμε πως στην ουσία οι μόνες πλεονάζουσες θέσεις είναι αυτές του διοικητή Ζαν Πιερ Μαστιέ και των μάνατζερ που εφηύραν αυτό το σχέδιο χωρίς λειτουργικό όραμα και κερδοφορία και αποσπά την τράπεζα από τον κοινωνικό και περιφερειακό ιστό», τονίζει το εργατικό συνδικάτο Uilca και προειδοποιεί για τις μεγάλες κοινωνικές κι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων.

Από την πλευρά της η ένωση Cisl χαρακτηρίζει την απόφαση της UniCredit ως «ένα χαστούκι προς τους εργαζόμενους, που με τις θυσίες τους βοήθησαν την τράπεζα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια» και τόνισε πως θα αντιταχθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και θα επέμβουμε σε περίπτωση που θα υπάρξουν υπερβολές, αλλά ευελπιστούμε πως δεν θα υπάρξουν. Θα προτιμούσα να μη χρειαζόταν να επέμβουμε εσπευσμένα, αλλά να αποτρέψουμε την κρίση», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Νούντσια Κατάλφο.