Θύμα hacking ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Θύμα hacking ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Παλαιστίνιος προγραμματιστής ήθελε να αναφέρει κενό ασφαλείας και το έγραψε στον... κλειδωμένο τοίχο του ιδρυτή του Facebook.

Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κοίταξε τον «τοίχο» του χθες στη σελίδα του στο Facebook, βρήκε μια εγγραφή που δεν ήταν δική του. Ο ιδρυτής της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης έχει «κλειδωμένη» τη σελίδα του και κανείς δεν μπορεί να γράψει ο,τιδήποτε εκεί εκτός από τον ίδιο. Ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζε.

«Ζητώ συγγνώμη που ποστάρω στον τοίχο σας», έγραφε το μήνυμα, «αλλά δεν είχα άλλη επιλογή μετά από όλες τις αναφορές που έστειλα στην ομάδα του Facebook».

Αυτό που ο Παλαιστίνιος προγραμματιστής και IT expert Χαλίλ Σριατέχ από τη Χεβρώνα προσπαθούσε να πει, ήταν πως είχε ανακαλύψει ένα bug το οποίο έδινε στον οποιονδήποτε πρόσβαση στον «τοίχο» οποιουδήποτε, ακόμα και αν το προφίλ είναι κλειδωμένο. Το Facebook ενθαρρύνει τον καθένα να ανακαλύπτει τέτοια bugs και μάλιστα προσφέρει από 500 δολάρια και πάνω σε όποιον αναφέρει κάτι σοβαρό. Προφανώς, το bug που ανακάλυψε ο Χαλίλ δεν θεωρήθηκε σημαντικό, μια και η απάντηση που έλαβε από το αρμόδιο τμήμα ήταν «Λυπούμαστε, αυτό δεν είναι bug».

 

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Χαλίλ στο blog του, προσπάθησε δύο φορές αναφέροντας δύο διαφορετικές περιπτώσεις του ίδιου bug, αλλά συνέχισαν να τον αγνοούν. «ΟΚ, αυτό σημαίνει πως δεν έχω άλλη επιλογή από το να αναφέρω στον ίδιο τον Μαρκ», τους απάντησε.

Λίγα λεπτά αφότου το μήνυμα του Χαλίλ εμφανίστηκε στον τοίχο του Μαρκ, ο λογαριασμός του στο Facebook μπλοκαρίστηκε και η ομάδα ασφάλειας επικοινώνησε μαζί του ζητώντας λεπτομέρειες για το πώς κατάφερε να περάσει το post.

Μετά από νέες επικοινωνίες, και αφού το Facebook παραδέχτηκε πως πράγματι υπήρχε κενό ασφαλείας, ανακοίνωσαν στον Χαλίλ πως δεν δικαιούται αμοιβής καθώς δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία αναφοράς και παραβίασε τους κανόνες χρήσης. Ωστόσο, επανενεργοποίησαν τον λογαριασμό του.

Τα σχόλια απλών χρηστών σχετικά με το περιστατικό ποικίλουν. «Ίσως το Facebook προτιμά να πουλάμε στη μαύρη αγορά τα bugs που ανακαλύπτουμε», γράφει κάποιος. Άλλοι επισημαίνουν πως ο Χαλίλ δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία: «Το να κουνάς τα χέρια σου φωνάζοντας ότι κάτι συμβαίνει δεν είναι ακριβώς αναφορά bug, πρέπει να δώσεις και τα απαραίτητα στοιχεία», γράφουν. Αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν πως είναι ένα πλήγμα στον εγωισμό του Facebook, και του ιδρυτή του, που αδιαφόρησε στην καλοπροαίρετη κριτική ενός χρήστη και πήρε το μάθημά του.

Διαβάστε ακόμη: Η μεγάλη «business» των Likes