«Θύμα» ιδιωτικοποιήσεων η ισραηλινή εταιρεία παραγωγής Uzi

«Θύμα» ιδιωτικοποιήσεων η ισραηλινή εταιρεία παραγωγής Uzi

Περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια αναμένεται να εξοικονομήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ από την πώληση της αμυντικής βιομηχανίας.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πουλήσει την εταιρεία που παρασκευάζει το υποπολυβόλο Uzi, το διασημότερο όπλο της κατηγορίας του. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η πώληση της Israel Military Industries Ltd. υπάγεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας.

Σχεδιασμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1940, το Uzi βγήκε σε μαζική παραγωγή τη δεκαετία του 1950. Σήμερα χρησιμοποιείται από στρατιωτικές δυνάμεις και σώματα ασφαλείας σε περισσότερες από 90 χώρες, ενώ αποτελεί το υποπολυβόλο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο.

Από την πώληση της εταιρείας, το Κράτος του Ισραήλ αναμένει έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ισραήλ εκτιμά πως το νέο τριετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πρόκειται να του προσδώσει συνολικά έσοδα της τάξης των 3,75 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων και όπως επισημαίνει το Reuters, την εποχή που βρισκόταν ακόμα στη θέση του υπουργού Οικονομικών πριν μια δεκαετία προχώρησε σε μια σειρά παρόμοιων ενεργειών, ιδιωτικοποιώντας κρατικές τράπεζες, καθώς και την κρατική αεροπορική εταιρεία El Al. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το κλειδί για τη μετάβαση της χώρας σε μια αγορά ανοιχτής οικονομίας.