Θλίψη στην ομογένεια για την απώλεια του Θεόδωρου Σπυρόπουλου

Θλίψη στην ομογένεια για την απώλεια του Θεόδωρου Σπυρόπουλου

Ο φιλάνθρωπος και αγωνιστής για θέματα του ελληνισμού «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος γεννήθηκε στα Καλάβρυτα και την παιδική του ψυχή «στοίχειωσαν» οι εικόνες από τη σφαγή όλου του άρρενα πληθυσμού της πόλης από τους Γερμανούς, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2012 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε επισημάνει: «Οι μνήμες παραμένουν έντονα χαραγμένες στην ψυχή μου και δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ, ακόμα και σήμερα, τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην ανείπωτη βαναυσότητα που μπορεί να προκαλέσει στον συνάνθρωπό του».

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία, όπου γνώρισε και τη σύντροφο της ζωής του Έρικκα Κνίκμαν, με την οποία απέκτησαν την κόρη τους Μαριάννα.

Το 1964, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, όπου δεν έλειψαν οι δυσκολίες. Μεγάλο «χτύπημα» για τον ίδιο ήταν η απώλεια του αδελφού του Νίκου, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν παρανοϊκό υπάλληλό του, μέσα στο μαγαζί του.

«Περάσαμε πολλές δυσκολίες, έχοντας χάσει το Νίκο. Ήταν το στήριγμά μου. Η απώλειά του με έκανε να εμβαθύνω στο νόημα της ζωής, της ανθρώπινης φύσης και ψυχής. Υπήρξαν μέρες που μείναμε και νηστικοί, με τη σύζυγο και το παιδί μας, έπρεπε όμως να τα καταφέρω» είχε αναφέρει ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

«Εργαζόμουν δεκαοκτώ ώρες το εικοσιτετράωρο. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα δούλεψα στο ανθοπωλείο που είχε τότε ο παππούς μου. Εργάστηκα και ως πωλητής σε πρατήριο βενζίνης, που είχε κάποιος Έλληνας, και στη συνέχεια έκανα δική μου επιχείρηση εισαγωγής μηχανημάτων από τη Γερμανία. Δεν πήγε καλά. Βγήκα, τελικά, στους δρόμους με το αμάξι μου και πουλούσα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και χημικά, γυρνώντας από μαγαζί σε μαγαζί. Έπρεπε να τα καταφέρω» έλεγε τότε, περιγράφοντας τα πρώτα του εργασιακά «βήματα».

Και τα κατάφερε, με επιμονή, υπομονή και σκληρή εργασία, καθώς ήταν επικεφαλής τεσσάρων αμερικανικών εταιριών, με πρώτη την T.G.S. National Wholesalers.

Προσφορά στην ομογένεια

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος ασχολήθηκε με τα κοινά από τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσής του στην Αμερική. Υπήρξε μέλος της AHEPA και του Δ.Σ. του American Hellenic Institute, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου ηγήθηκε από την ίδρυσή του το 1992 έως το 2006, όταν εξελέγη συντονιστής ΣΑΕ, Περιφέρειας ΗΠΑ.

Υπό την ηγεσία του, το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο διοργάνωσε τρεις επιτυχημένες διαδηλώσεις για το Μακεδονικό στην Ουάσιγκτον, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη.

Ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση, ενώ στήριξε τον ομογενειακό Τύπο, τον ρόλο του οποίου θεωρούσε καθοριστικό.

Κατέβαλε άοκνες προσπάθειες για την ανάδειξη της ελληνόγλωσσης Παιδείας, ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση του θεσμού των charter schools και στην υποστήριξη των ομογενών εκπαιδευτικών.

Ενίσχυσε οικονομικά πλήθος πανεπιστημιακών προγραμμάτων, κοινοτικών σχολείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών με Ελλάδα και υποτροφιών, καθώς και συνέδρια που αφορούσαν την προβολή του Ελληνισμού σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αμερικής.

«Το πολύτιμο αγαθό της ελληνικής Παιδείας, που κληρονομήσαμε ως έθνος, οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» είχε επισημάνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η χώρα που μας φιλοξενεί -είχε πει- και στηρίζει την πολιτισμική διαφορετικότητά, μάς επέτρεψε, διαχρονικά, όχι μόνο να χτίσουμε δικά μας σχολεία, αλλά προωθεί την ελληνική παιδεία και γλώσσα, μέσα από πολιτειακά προγράμματα σε σχολεία και πανεπιστήμια, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, την ευθύνη που φέρουμε συλλογικά ως ομογένεια και ο καθένας μας ατομικά για τη συνειδητή ανάκτηση και διάδοση της Παιδείας μας και των ακατάλυτων αξιών που μεταφέρει. Το οφείλουμε όχι μόνο στις μετέπειτα γενιές, αλλά και στους αμέτρητους φιλέλληνες που έχουμε παγκοσμίως».

Ήταν πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού ιδρύματος Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα, που έχει πραγματοποιήσει πολλές δεκάδες αναδασώσεις σε ορεινές και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες.

Υπερασπιστής του ελληνισμού

Υπερασπιστή του ελληνισμού χαρακτήρισαν τον εκλιπόντα, με ανακοινώσεις τους ομογενειακοί φορείς. O ιδρυτής του American Hellenic Institute (AHI) Τζιν Ροσίδης επεσήμανε ότι ο θάνατος του Θεόδωρου Σπυρόπουλου αφήνει ένα μεγάλο κενό στη Διασπορά και εξήρε το πάθος του για τον ελληνισμό και την εργασία του για την προώθηση των ελληνικών ζητημάτων.

Ο πρόεδρος του AHI Νικ Λαριγκάκης υπογράμμισε ότι ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος προώθησε τα ελληνικά ζητήματα, την αξία της εκπαίδευσης και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πρόσθεσε ότι «του το χρωστάμε να κρατήσουμε το πάθος του ζωντανό».

O ύπατος πρόεδρος της AHEPA Φίλιπ Φράγκος σημείωσε, από την πλευρά του, ότι η οργάνωση θρηνεί την απώλεια του μέλους της Θεόδωρου Σπυρόπουλου, «ενός αληθινού υπερασπιστή του ελληνισμού και των ελληνικών ιδεών, φιλάνθρωπου και πετυχημένου επιχειρηματία, ο οποίος πραγματικά ενσάρκωσε και πραγματοποίησε το αμερικανικό όνειρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ