Θοδωρής Παπαλουκάς στο Network: H προσαρμοστικότητα και οι συνέργειες θα μας πάνε μπροστά

Θοδωρής Παπαλουκάς στο Network: H προσαρμοστικότητα και οι συνέργειες θα μας πάνε μπροστά
Ο πρώην μεγάλος αστέρας των γηπέδων του μπάσκετ συνάντησε από κοντά τα μέλη του Fortune Greece Network στο πρώτο αποκλειστικό meet up της πλατφόρμας.

Με έναν ξεχωριστό καλεσμένο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου στον πολυχώρο Άτρακτος το πρώτο meet up αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς που έλαμψε για πολλά χρόνια με την παρουσία του στο ευρωπαϊκό μπασκετ, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική Ελλάδος, παρουσίασε τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να χτίσουμε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Τον Θοδωρή Παπαλουκά καλώς όρισε στην εκδήλωση ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, o οποίος αναφέρθηκε στην πλατφόρμα του Network, στις δράσεις της και στον στόχο να δημιουργηθεί μια κοινότητα στελεχών και επαγγελματιών που θα αποτελέσουμε τους ηγέτες του αύριο στο επιχειρείν.

Δείτε το βίντεο:

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο ιδρυτής της Eurohoops Academy δεν παρέλειψε να δηλώσει πως ο ίδιος θέλει απλώς να τον αποκαλούμε «πρώην αθλητή», και να μην αναζητούμε περισσότερους τίτλους για να περιγράψουμε το πλούσιο αθλητικό παρελθόν του. Θυμήθηκε, μάλιστα, τα πρώτα χρόνια της καριέρας του από τα γήπεδα στην Ελληνορώσων και το πόσο σημαντικό αποτέλεσε για τον ίδιο το γεγονός ότι βρέθηκε από νωρίς να αγωνίζεται μαζί με μια φουρνιά εξαιρετικών αθλητών, αλλά και πολύ ικανών προπονητών που τον βοήθησαν να εξελίξει την καριέρα του και να αποκτήσει τη νοοτροπία του νικητή, που τον ακολουθεί και στην επιχειρηματική του πορεία.

«Ποτέ δεν ήμουν ο πιο γρήγορος, ο πιο αθλητικός, ο πιο εύστοχος. Απλά είχα την ικανότητα να αναλύω τα πράγματα λίγο πιο γρήγορα και με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας», πρόσθεσε, παραλληλίζοντας τις εναλλαγές που μπορεί να έρχονται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ, με τις ανατροπές που μπορεί να συναντήσει ένας επιχειρηματίας στην πορεία του. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα [στις επιχειρήσεις] είναι ότι πρέπει να κάνετε σενάρια χωρίς να έχετε δεδομένα, που είναι και το πιο δύσκολο», σημείωσε.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που μετέφερε ο Θοδωρής Παπαλουκάς από τα παρκέ των γηπέδων στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είναι η προσαρμοστικότητα. «Το πόσο γρήγορα θα αντιληφθείς μια κατάσταση που συμβαίνει μέσα στο γήπεδο, θα την αναλύσεις άμεσα, και θα πάρεις τη σωστή απόφαση. Να επιλέξεις σε ποιον θα πασάρεις, γιατί θα πασάρεις, πού θα ωθήσεις το παιχνίδι. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στις εταιρίες».

Δείτε τα highlights της τοποθέτησής του στο παρακάτω βίντεο:

Apply to Fortune Greece Network see the full discussion! (Διαθέσιμη από 07/04)

Η συνεργασία δεν είναι το ίδιο με την ομαδικότητα

Κάτι το οποίο εντοπίζει ο ίδιος αναφορικά με το πόσο δεμένη μπορεί να είναι μια ομάδα, είτε μιλάμε για το μπάσκετ είτε για τα στελέχη μιας επιχείρησης, είναι τη διαφορά μεταξύ συνεργασίας και ομαδικότητας. «Είναι μικρή, αλλά για μένα πολύ ουσιαστική», σημείωσε. «Συνεργασία σημαίνει ότι έχουμε όλοι τις ίδιες αρμοδιότητες και προσπαθούμε από κοινού να βρούμε μία λύση. Ομαδικότητα είναι κάτι διαφορετικό. Στην ομαδικότητα υπάρχει ιεραρχία. Υπάρχει ευθύνη και ο καθένας έχει ένα ρόλο. Αυτό μπορώ να το πω βιωματικά, γιατί σε μια ομάδα που κερδίζει τη διαφορά δεν την κάνουν οι stars. Την κάνουν οι παίκτες που θα παίξουν πάνω από τον μέσο όρο τους».

Οι συνέργειες είναι η μόνη επιλογή

Όπως παραδέχτηκε αναφορικά με τις αλλαγές που κλήθηκε και ο ίδιος να αντιμετωπίσει ως επιχειρηματίας, ο Θοδωρής Παπαλουκάς βρήκε μέσα από τις συνέργειες τη λύση για να προχωρήσει μπροστά. «Γιατί τα δεδομένα τρέχουν πολύ γρήγορα, αλλάζουν πολύ γρήγορα», εξήγησε. «Δυστυχώς δεν έχουμε τον χρόνο και την ικανότητα να αναλύσουμε όλες τις πληροφορίες. Δεν ξέρουμε ποιες από αυτές είναι σωστές, και ποιες λάθος. Το μοντέλο των εταιρειών που ήταν προσωποκεντρικές και συγκεντρωμένες σε ένα πρόσωπο – εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που πάντα θα υπάρχουν και θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα – δεν έχει μέλλον. Το σημαντικό είναι να βρεις τρόπο να στήνεις σωστές ομάδες, οι οποίες λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους και βγάζουν σωστό και γρήγορο αποτέλεσμα».

Ο σωστός μάνατζερ πρέπει να βάλει το «εγώ» κάτω από το «εμείς»

Ένας επιχειρηματικός μάνατζερ μοιάζει σε πολλά με έναν προπονητή υψηλού επιπέδου στο μπάσκετ. Όπως σημείωσε ο Θοδωρής Παπαλουκάς, και οι δύο οφείλουν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους με βάση το ανθρώπινο υλικό που διαχειρίζονται. «Αν το υλικό δεν κάνει πρέπει να το διαφοροποιήσουν», σημείωσε. «Δεν μπορεί να απαιτείς από κάποιον να κάνει κάτι που δεν μπορεί». Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μπορεί μια εταιρεία να διαθέτει ένα πολύ καλό πλάνο στα χαρτιά, αλλά στην πράξη να μην έχει τη δυνατότητα να το εκτελέσει, ακριβώς όπως θέλει. Κι αυτό γιατί δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες των εργαζομένων της.

Να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τους ανθρώπους

Μιλώντας για τον παράγοντα ομάδα και στον αθλητισμό και στο επιχειρείν, ο Θοδωρής Παπαλουκάς αναγνώρισε ότι είναι σχεδόν αφύσικο να μπορεί κάποιος να κάνει παρέα εκτός εργασίας με όλους όσους συνεργάζεται. Όπως συνέβαινε και σε εκείνον με τους εκάστοτε συμπαίκτες του. «Παρόλα αυτά μέσα στο γήπεδο όποιος πείραζε κάποιον συμπαίκτη μου, ήταν σαν να πείραζε εμένα. Όταν αυτός αποτύγχανε, είχα και εγώ την ίδια αποτυχία. Άρα έμαθα να συνυπάρχω στη δουλειά μου με ανθρώπους οι οποίοι δεν μου ταίριαζαν πάντα».

Οι προβλέψεις του παρελθόντος δεν ισχύουν σήμερα

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Θοδωρής Παπαλουκάς συνέστησε στα μέλη του Fortune Greece Network να επιδείξουν την μέγιστη δυνατή προσαρμοστικότητα στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Κι αυτό, όπως είπε, διότι οι προβλέψεις σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα δεν είναι τις περισσότερες φορές ικανές να πραγματοποιηθούν στο ακέραιο. Πάντοτε, όμως, πρέπει να θέτουμε έναν στόχο όσον αφορά στο τι είναι αυτό που θα μας κάνει να αισθανθούμε πραγματική χαρά και επιτυχία. Διότι, κατέληξε, κάποιος μπορεί να έχει «κατακτήσει» τον κόσμο αλλά να αισθάνεται δυστυχισμένος, ενώ ένας άλλος που επέλεξε να ζήσει στο χωριό του εργαζόμενος εξ αποστάσεως με ένα λάπτοπ, να είναι απόλυτα χαρούμενος.

Tον ξεχωριστό καλεσμένο ευχαρίστησε η Brand Manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

*Την παραγωγή της εκδήλωσης ανέλαβε η εταιρεία Artecniko Productions

**Tα κρασιά προσέφερε το Κτήμα Σκούρας, και τα δώρα η εταιρεία Fresh Line.

Δείτε μερικά ακόμη φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση (Φωτογραφίες Νίκος Μαλιακός):