Θριαμβευτής ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στις πρόωρες εκλογές στην Αρμενία

Θριαμβευτής ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στις πρόωρες εκλογές στην Αρμενία

Εκτός κοινοβουλίου έμεινε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 5%.

Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν θριάμβευσε χθες Κυριακή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, τις οποίες προκήρυξε ο μεταρρυθμιστής ηγέτης για να ενισχύσει την εξουσία του μερικούς μήνες μετά την άνοδό του στην πρωθυπουργία έπειτα από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το κόμμα Συμβόλαιο με τους Πολίτες του Πασινιάν εξασφαλίζει το 70,43% των ψήφων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

«Είμαι περήφανος για εσάς (…) Ας είμαστε γενναίοι», σχολίασε σήμερα στη σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός, που ευχαρίστησε τον «γενναίο αρμενικό λαό» ο οποίος του παρείχε την εμπιστοσύνη του.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που είχε στείλει παρατηρητές στην Αρμενία, χαιρέτισε από την πλευρά του μια ψηφοφορία που διεξήχθη «με σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών» και απολάμβανε «την ευρεία εμπιστοσύνη του κοινού».

«Η πλήρης απουσία εκλογικών αδικημάτων όπως η εξαγορά ψήφων και η πίεση στους εκλογείς επέτρεψε έναν αληθινό ανταγωνισμό», ανέφερε ο οργανισμός, μια σπάνια ικανοποίηση για την περιοχή αυτή όπου οι εκλογές διεξάγονται συχνά μέσα σε τεταμένο κλίμα και δίνουν γενικά χώρο σε κατηγορίες διαφθοράς, όταν δεν χειραγωγούνται πλήρως από την εκάστοτε εξουσία.

Ο 43χρονος Νικόλ Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος, ανέβηκε στην εξουσία τον περασμένο Μάιο αφού ηγήθηκε μαζικών διαδηλώσεων που γίνονταν για εβδομάδες στους δρόμους της Αρμενίας κατά της τότε κυβέρνησης, η οποία βρισκόταν στην εξουσία για δέκα χρόνια.

Ωστόσο ο Πασινιάν δεν ήλεγχε το κοινοβούλιο, στο οποίο εξακολουθούσε να κυριαρχεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, και για να ενισχύσει την εξουσία του και να μπορεί να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις του, επεδίωκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στα μέσα Οκτωβρίου έκανε έναν πολιτικό ελιγμό: ανακοίνωσε την παραίτησή του και στη συνέχεια συμφώνησε με τους βουλευτές να εκλέξουν νέο πρωθυπουργό, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν να κάνουν έπειτα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Πασινιάν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς βουλευτικές εκλογές δεν προβλεπόταν να γίνουν στην Αρμενία πριν από το 2022.

«Μετά τις εκλογές θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη δημοκρατία στην Αρμενία και θα κάνουμε μια οικονομική επανάσταση», δήλωσε ο Πασινιάν στους δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δεσμευόμενος για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών με διαφάνεια».

Το κόμμα Ευημερούσα Αρμενία έρχεται δεύτερο με 8,37% των ψήφων. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν εξασφάλισε μόλις το 4,7% των ψήφων, κάτω από το όριο του 5% που απαιτείτο προκειμένου να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Ο Πασινιάν, ο οποίος εξαπέλυσε μετά την άνοδό του στην εξουσία εκστρατεία κατά της διαφθοράς –από τον στρατό και τα τελωνεία μέχρι τα σχολεία–, τάσσεται υπέρ μιας «οικονομικής επανάστασης» στη χώρα αυτή στην οποία περίπου το 30% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Από πολιτικής πλευράς, ο ηγέτης της αρμενικής «βελούδινης επανάστασης» έχει δεσμευτεί επίσης να «παγιώσει περαιτέρω τη στρατηγικής σημασίας συμμαχία με τη Ρωσία και ταυτοχρόνως να ενισχύσει την συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Πασινιάν, που θεωρείτο εθνικός ήρωας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της άνοιξης, έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές την ώρα που βρισκόταν στην κορυφή της δημοτικότητάς του. «Το κόμμα του Πασινιάν θα διαθέτει πιθανότατα (…) όλους τους απαραίτητους μοχλούς προκειμένου να επισπεύσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναλυτής Γκεβόργκ Πογκοσιάν.

Τον Σεπτέμβριο, η ένωση του Νικόλ Πασινιάν είχε κερδίσει μια συντριπτική νίκη στις δημοτικές εκλογές του Γερεβάν, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον το 80% των ψήφων στην αρμενική πρωτεύουσα όπου κατοικεί περίπου το 40% του πληθυσμού.

«Οι εκλογές προκηρύχθηκαν εν μέσω επαναστατικής ευφορίας», σύμφωνα με τον Πογκοσιάν. «Όμως μετά την ψηφοφορία, αυτό το αίσθημα αναπόφευκτα θα αραιώσει και ο Πασινιάν και η ομάδα του θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα», δηλώνει.

Εννέα κόμματα και δύο εκλογικοί συνασπισμοί διεκδικούσαν τις 101 έδρες του κοινοβουλίου της Αρμενίας. Σύμφωνα με την αρμενική νομοθεσία, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5% των ψήφων προκειμένου να καταλάβει έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ ένας εκλογικός συνασπισμός πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 7%.

Από τη στιγμή που θα εκλεγούν στο κοινοβούλιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει ωστόσο -όπως προβλέπει ο αρμενικός νόμος- να κατέχουν τουλάχιστον το 30% των εδρών ακόμη κι αν έχουν καταγράψει κατώτερα αποτελέσματα από το ποσοστό αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ