Θρίλερ με τις λίστες επιβατών του Norman Atlantic – 32 Έλληνες αγνοούμενοι

Θρίλερ με τις λίστες επιβατών του Norman Atlantic – 32 Έλληνες αγνοούμενοι

Ταυτοποιήθηκε και ο δεύτερος νεκρός Έλληνας - Ποινική δίωξη άσκησαν οι ιταλικές αρχές κατά του πλοιοκτήτη και του πλοιάρχου του μοιραίου πλοίου.

Τελευταία ενημέρωση: 13:27 μ.μ.

Στα δώδεκα άτομα ανέρχεται μέχρι αυτήν την ώρα ο απολογισμός των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής, αφού στους δέκα μέχρι τώρα επιβάτες του πλοίου που έχασαν τη ζωή τους ήρθαν να προστεθούν δύο άτυχοι Αλβανοί ναυτικοί, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν έσπασε σήμερα το πρωί ένα καλώδιο που συνέδεε το ρυμουλκό τους με το Norman Atlantic, αφού ρυμουλκούσαν το πλοίο στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης οι δύο άτυχοι άνδρες ήταν ναύτες στο ιδιωτικό ρυμουλκό “Iliria”. Τα θύματα είναι ο Πετρίτ Ιάχια, 59 ετών, και ο Έντμοντ Ηλία, 57 ετών. Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας επιβεβαίωσε τον θάνατο του ενός, αναφέροντας ότι ο δεύτερος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές από την Αυλώνα μιλούν για δύο θανάτους, ενώ και η ιταλική τηλεόραση RAI επιβεβαιώνει ότι οι δύο Αλβανοί ναυτικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων του μοιραίου πλοίου.

Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαροί φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, από τους 475 επιβάτες του πλοίου διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί, ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι.

Εν τω μεταξύ ταυτοποποιήθηκε από τις ελληνικές και τις ιταλικές Aρχές η σορός ενός εκ των δέκα νεκρών του πλοίου «Norman Atlantic». Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, γεννηθέντα στις 21/02/1957, στη Μελίκη Ημαθίας. Η σορός του άτυχου Ελληνα έχει μεταφερθεί σε ιταλικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα σε πολυκλινική του Μπάρι. Για τον θάνατό του έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας οι οικείοι του.

Με έγγραφό του σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ζητάει από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη την επίσπευση της διαδικασίας για τη διερεύνηση του ναυτικού ατυχήματος του πλοίου «Norman Atlantic».

Ήδη, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κινήσει τις διαδικασίες και η υπόθεση ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, η οποία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: Για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό. Ο φάκελος για τη διενέργεια προανάκρισης δόθηκε στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Από το πρωί γίνεται διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic.

Η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα κάνει λόγο για 432 διασωθέντες και 36 αγνοούμενους, ενώ η ιταλική για 458 επιβαίνοντες, εκ των οποίων έχουν διασωθεί 427 και αγνοούνται 23. Οι ελληνικές αρχές δημοσιοποίησαν πριν από λίγο και νέα λίστα με τα στοιχεία των Ελλήνων διασωθέντων, επιβατών και πληρώματος, του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic», όπως επίσημα διαβιβάστηκαν από τους πλοιάρχους των πλοίων «San Giorgio» και «Durand De La Penne» στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός, ανακοίνωσε ότι η λίστα με τους 95 διασωθέντες του Norman Atlantic, όπως επίσημα διαβιβάστηκαν από τους πλοιάρχους των πλοίων “San Giorgio” και “Luigi Durand De La Penne” στο ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος www.hcg.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο, 81 εξ αυτών βρίσκονται ασφαλείς στο “San Giorgio” και 14 στο “Luigi Durand De La Penne” που είχαν σπεύσει στην περιοχή για την επιχείρηση. Παράλληλα, 86 Έλληνες διασωθέντες έχουν ήδη αποβιβασθεί με ασφάλεια σε ελληνικό έδαφος.

Στις 2 το μεσημέρι ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα δώσει όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες για την υπόθεση Norman Atlantic σε συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί επίσημα από την εταιρεία στην ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να υπάρχει κομφούζιο με ευθύνη των ιταλικών Αρχών. Όπως τόνισε, παρά το ότι η εταιρεία επικοινωνεί τηλεφωνικά με Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic στο πλοίο San Giorgio, οι ιταλικές Aρχές δεν έχουν τα ονόματά τους στη λίστα. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλοίο βρίσκονται συνολικά περίπου 200 άτομα-επιβάτες του Norman Atlantic τους οποίους θα αποβιβάσουν αύριο οι Ιταλοί σε κάποιο ιταλικό λιμάνι.

Από την πλευρά της η ΑΝΕΚ αναφέρει ότι οι επιβαίνοντες στο Norman Atlantic ήταν 475. Συγκεκριμένα, με επίσημη ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του Norman Atlantic, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει, ωστόσο, η ιταλική RAI, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή.

Για το λόγο αυτό, με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων. Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.

Συγκλονίζει την ίδια ώρα το θρίλερ με το 67χρονου Γιώργου Δούλη, του πρώτου Ελληνα που βρέθηκε νεκρός στο φλεγόμενο πλοίο, καθώς ο γιος του δεν τον αναγνώρισε στο νεκροτομείο του Μπάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από το Mega, ο ένας από τους δύο γιους του Γιώργου Δούλη ταξίδεψε στο Μπρίντιζι για να συναντήσει τη μητέρα του που διασώθηκε, καθώς και για να αναγνωρίσει τη σορό του πατέρα του. Όταν πήγε, ωστόσο, στο νεκροτομείο, οι υπεύθυνοι του έδειξαν μια σορό ενός άλλου νεκρού, τον οποίο δεν αναγνώρισε.

Εν τω μεταξύ οι ιταλικές αρχές άσκησαν σήμερα το πρωί δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του Νorman Atlantic, Αρτζίλιο Τζακομάτσι με τις κατηγορίες των εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων. Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας -του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε- έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.

Στο μεταξύ, νέα βίντεο με την κατάσταση που επικρατούσε στο πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα, ενώ έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική ακτοφυλακή.

Χθες το βράδυ 43 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic μεταφέρθηκαν από το Μπάρι στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Πρόκειται για 43 άτομα, 40 Έλληνες και 3 αλλοδαπούς. Σε δηλώσεις τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την αγανάκτησή τους για τη μη συνεργασία των Ιταλών μελών του πληρώματος με τους Έλληνες αλλά και τη γενικότερη στάση τους έναντι της κατάστασης που είχε προκληθεί στο πλοίο και απέναντι στους επιβάτες. Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν και συγγενείς επιβαινόντων του πλοίου που προσπαθούσαν να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους καθώς δεν έχουν καταγραφεί στους καταλόγους που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Επίσης στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα το επιβατικό πλοίο «Europa Cruise», το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic». Σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας, περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που έζησαν πάνω στο «Norman Atlantic», από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις.

Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και γιατροί, προκειμένου να προσφέρουν στους 15 διασωθέντες όποια βοήθεια χρειάζονταν, ενώ είχε εξασφαλισθεί μέριμνα για την μεταφορά τους και την φιλοξενία τους. Επίσης στο λιμάνι βρίσκονταν και συγγενικά πρόσωπα διασωθέντων, που περίμεναν με αγωνία να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Το Νorman Atlantic από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται κοντά σε νησίδα, 1,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Αυλώνα στην Αλβανία. Κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά που το συγκρατούν για να μην πέσει πάνω στα βράχια. Πάνω στο σκάφος θα ανέβει ομάδα εμπειρογνωμόνων ώστε να ελέγξει την κατάσταση του πλοίου, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία ρυμούλκησής του.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 2131371042 και 2131371036.