Θρίλερ για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα

Θρίλερ για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα

Τι ζητούν οι δανειστές για να επιστρέψουν - Μεγάλο μέρος της απόστασης έχει διανυθεί, κρίσιμο το επόμενο τριήμερο. 

Από την ανταλλαγή στοιχείων την Παρασκευή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα τη Δευτέρα και την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), η οποία είναι το πρώτο βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι επικεφαλής των αποστολών «έχουν ανοιχτές τις ημερομηνίες επιστροφή τους», υποστήριζαν πηγές των θεσμών, συμπληρώνοντας όμως πως «προς το παρόν δεν έχουν κλείσει εισιτήρια».

Στο EWG της Πέμπτης φάνηκε ότι υπάρχουν ακόμη αποστάσεις, που πρέπει να γεφυρωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν δόθηκε σήμα για την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων, με το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Έως την τελευταία στιγμή, οι δανειστές, αν και εμφανίζονταν έτοιμοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παράλληλα έστελναν το μήνυμα πως η επιστροφή τους πρέπει να συνδυαστεί με μία θεαματική κίνηση από ελληνικής πλευράς. Πηγές των θεσμών έκαναν λόγο ακόμη και για προ ψήφιση κάποιων από τα μέτρα πριν από την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται αυτά να είναι τα δημοσιονομικά, αλλά κάποια από τα δεκάδες προαπαιτούμενα αυτής της αξιολόγησης. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πάντως, μεγάλο μέρος της απόστασης έχει διανυθεί, καθώς ουσιαστικά η κυβέρνηση «έδωσε» συντάξεις και αφορολόγητο και το ΔΝΤ φαίνεται πιο διαλλακτικό στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, χωρίς όμως να κάνει πίσω στην απαίτηση να μην απαιτείται πολιτική έγκριση προκειμένου μια επιχείρηση να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να υποχωρεί, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, οι οποίες όμως περιορίζονται στην προφορική διαφοροποίηση και όχι στην καταψήφιση.

Ωστόσο, η συμφωνία κλείνει με…Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για 900.000 συνταξιούχους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται από το 2019. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα φέρει μειώσεις έως και 30% στις κύριες συντάξεις, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ο λογαριασμός βγαίνει χωρίς νέα περικοπή στις επικουρικές, όπως ζητούν οι δανειστές. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το κατά πόσο οι περικοπές θα εφαρμοστούν εφάπαξ από το 2019 ή θα επιμεριστούν σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας, όπως ζητά η κυβέρνηση.

Τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν το Πάσχα, πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η συζήτηση για το χρέος και οι Ευρωπαίοι να προσέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Σε…Μεγάλη Εβδομάδα διαρκείας μπαίνουν και οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού το αφορολόγητο, σύμφωνα με τους δύο υπουργούς πέφτει κάτω από τα 6.000 ευρώ, πιθανότατα στα 5.900 ευρώ