Θρίλερ με τον πρόεδρο της Ιντερπόλ: Επιστολή παραίτησης μετά από κατηγορίες για δωροδοκία

Θρίλερ με τον πρόεδρο της Ιντερπόλ: Επιστολή παραίτησης μετά από κατηγορίες για δωροδοκία
epa05625263 A handout photograph made available on 10 November 2016 by Interpol showing China’s Meng Hongwei elected President of INTERPOL speaking in Bali, Indonesia. Delegates at INTERPOL’s 85th General Assembly have elected Meng Hongwei of China as the new of President of INTERPOL. INTERPOL states that Meng Hongwei, China’s Vice Minister of Public Security, who will take up his duties with immediate effect, said as a veteran policeman he stood ready to do everything he could towards the cause of policing in the world. EPA/INTERPOL / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο Μενγκ Χονγκγουέι κρατείται από τις κινεζικές αρχές. Η γυναίκα του έλαβε φωτογραφία με ένα μαχαίρι.

 

«Σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ στην Λυών, η Γαλλία παρέλαβε την παραίτηση του κ. Μενγκ Χονγκγουέι ως προέδρου της Ιντερπόλ με άμεση ισχύ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιάνγκ θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον διορισμό νέου προέδρου κατά την σύνοδο του οργανισμού στο Ντουμπάι, στις 18-21 Νοεμβρίου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Εξετάζεται για παράνομη συμπεριφορά από τις κινεζικές αρχές

Οι Κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν σύμφωνα με το Associated Press ότι ο επικεφαλής της Interpol, Μεν Χονγκουέι, κρατείται στην Κίνα ως ύποπτος για «παράνομη συμπεριφορά» και βρίσκεται υπό καθεστώς έρευνας.

Νωρίτερα, η σύζυγός του προέδρου της Interpol του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου, απευθύνει έκκληση προς την διεθνή κοινότητα με δήλωσή της στον Τύπο στην Λυών.

«Αυτή η υπόθεση αφορά την διεθνή κοινότητα», δηλώνει η Γκρέις Μενγκ σε δήλωσή της που διαβάστηκε στα κινεζικά και τα αγγλικά. Με τρεμάμενη φωνή και πνίγοντας τα δάκρυά της, μίλησε με την πλάτη στην κάμερα για λόγους ασφαλείας, αρνούμενη επίσης να φωτογραφηθεί. Χθες, ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, ο γερμανός Γιούργκεν Στοκ, ζήτησε από την Κίνα «αποσαφηνίσεις» για την κατάσταση του προέδρου του οργανισμού, ηλικίας 64 ετών, που δεν έχει δώσει σημεία ζωής στην οικογένειά του από τα τέλη του Σεπτεμβρίου όταν επισκέφθηκε την Κίνα.

Φωτογραφία με μαχαίρι έλαβε η σύζυγός του

Μία φωτογραφία που εικόνιζε ένα μαχαίρι απέστειλε στη σύζυγό του λίγο πριν εξαφανισθεί στην Κίνα ο Μενγκ Χόνγκγουέι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λυόν, η Γκρέις Μενγκ εκτίμησε ότι ο σύζυγός της με αυτόν τον τρόπο ήθελε να της δείξει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η κυρία Μενγκ δεν είχε καμία επαφή με τον σύζυγό της, από την ημέρα που έλαβε τη φωτογραφία του μαχαιριού.

Παρακαλώντας όλους για την ασφάλεια του συζύγου της, η Γκρέις Μενγκ πρόσθεσε ότι τέσσερα λεπτά πριν από τη φωτογραφία με το μαχαίρι, της είχε στείλει μήνυμα που της έλεγε «περίμενε τηλεφώνημά μου».

Η κυρία Μενγκ που μίλησε στους δημοσιογράφους χωρίς να αποκαλύψει το πρόσωπό της, αφού όπως είπε φοβάται για την ασφάλειά της και την ασφάλεια των παιδιών της, δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες για το τι πιθανόν έχει συμβεί στον σύζυγό της.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι αυτός έχει συλληφθεί απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρη τι μπορεί να έχει συμβεί στην Κίνα».