Τι 30, τι 40, τι… 90!

Τι 30, τι 40, τι… 90!

Ο CEO χρόνια δεν κοιτάει... Η μόδα των υπερήλικων μάνατζερς.

της Μπεθ Κόουιτ 

Με 1,2, δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ντέιβιντ Μέρντοκ εξαγόρασε την Dole Food. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο, όπως και η εν λόγω επιχειρηματική κίνηση συνολικά, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για έναν διευθύνοντα σύμβουλο που έκλεισε τα 90 του χρόνια τον Απρίλιο! Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Dole, ο οποίος έχει μανία με τη διατροφή και την υγεία του, δήλωσε πως έχει σκοπό να γιορτάσει μελλοντικά τα 125α γενέθλιά του.

Πλέον, το φαινόμενο των ογδοντάρηδων διευθυντών είναι αρκετά διαδεδομένο και δεν προκαλεί εντύπωση. Όμως, ο Μέρντοκ ανοίγει το δρόμο και στους ενενηντάρηδες! Ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία διευθύνοντας σύμβουλος στη φετινή λίστα Fortune 500, ενώ τον ακολουθούν τέσσερις συνάδελφοί του που έχουν περάσει τα ογδόντα: ο Μπέρτον Σμιθ της Sonic Automotive (86), o Γουόρεν Μπάφετ (82), ο Ρούπερτ Μέρντοχ (82) και ο Σέλντον Άντελσον της Las Vegas Sands (80).

Ο Μέρντοκ και άλλοι συνομήλικοι συνάδελφοί του δεν έχουν γνωστοποιήσει κάποιο σχέδιο συνταξιοδότησης, και μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο απ’ αυτούς. Στην πραγματικότητα, αντιστέκονται σε μία τάση μείωσης του μέσου χρόνου θητείας ενός διευθύνοντα συμβούλου, όπως παρατηρεί ο Μπομπ Ντέιμον, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Korn/Ferry International. Σήμερα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι παραμένουν στη θέση τους για πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ το 2008  η αντίστοιχη περίοδος ήταν εφτά χρόνια, καθώς οι μέτοχοι γίνονται ολοένα και πιο ανυπόμονοι και δίνουν μικρότερα χρονικά περιθώρια επιτυχίας στην εταιρική ηγεσία.

Εν τω μεταξύ, έχει αυξηθεί η ζήτηση για ηγέτες που μπορούν να πλοηγήσουν το εταιρικό «καράβι» εν μέσω ενός σύνθετου επιχειρηματικού κύκλου. Τα διοικητικά συμβούλια θέλουν διευθύνοντες συμβούλους που να έχουν εμπειρία παρόμοιων σεναρίων, ώστε να μπορούν να βασιστούν σ’ αυτήν. Με άλλα λόγια, θέλουν διευθύνοντες συμβούλους με πολλά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους.

Η τάση της ενασχόλησης με την προσωπική υγεία και ευεξία σημαίνει ότι η ικανότητα αυτών των ηλικιωμένων στελεχών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους έχει βελτιωθεί.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εταιρείες που έχουν διευθύνοντες συμβούλους στα 80 και στα 90 τους είναι ο σχεδιασμός της διαδοχής, όπως επισημαίνει ο Πολ Χότζον, στέλεχος της εταιρείας ερευνών BHJ Partners. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να έχουν κάποιον έτοιμο στην αναμονή, κάτι στο οποίο δεν έχουν συνηθίσει δεδομένης της μεγάλης διάρκειας που έχουν οι θητείες των διευθύνοντων συμβούλων. Μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι και ιδρυτές της εταιρείας, η εμπειρία είναι εντελώς πρωτόγνωρη εφόσον τα μέλη δεν χρειάστηκαν ποτέ στο παρελθόν να βρουν ένα νέο ηγέτη!

Διαβάστε ακόμη: Ένας 82χρονος… νέος επιχειρηματίας