Βαρύ το πακέτο των μέτρων του Δεκεμβρίου

Βαρύ το πακέτο των μέτρων του Δεκεμβρίου
O υπουργός Οικονομικών Ευκείδης Τσακαλώτος (Δ) με τον υπουργό Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας, Luis De Guindos Jurando (2Δ-ΚΑΤΩ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ ΜΠΕ/EUROPEAN CONSILIUM/Enzo Zucchi

Τι ακολουθεί μετά την έγκριση της δόσης των 2+10 δισ. ευρώ από το Eurogroup. 

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την Τρίτη έδωσε το Eurogroup, καθώς έκρινε ότι η Αθήνα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, ο ESM έλαβε την έγκριση για να αποδεσμεύσει, ανάλογα με τις ανάγκες, τα ποσά από τα 10 δισ. ευρώ, που βρίσκονται δεσμευμένα στον ειδικό λογαριασμό για τις τράπεζες.

Με την ολοκλήρωση όμως της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων ξεκινά ο Γολγοθάς για την κατάρτιση της δεύτερης λίστας, στην οποία θα περιλαμβάνονται σίγουρα, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και η ίδρυση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό των 50 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η λίστα θα πρέπει να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και τα μέτρα να εφαρμοστούν το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί το τελευταίο 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Αυγούστου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό όμως δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις αρχές Ιανουαρίου, όπως είχε αποκαλύψει από τον Σεπτέμβριο το fortune, ενώ και το Ασφαλιστικό, μεταφέρεται για την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή για τις αρχές του 2016.

Η κυβέρνηση, φαίνεται πως θα έχει μια «περίοδο χάριτος» έως τότε, αφού και τα δύσκολα φορολογικά μέτρα, όπως η αύξηση στη φορολογία των αγροτών, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και οι αντίστοιχες αυξήσεις στους συντελεστές, που αυτή θα φέρει, θα συνδεθούν με την πρώτη αξιολόγηση και όχι με τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων.

Ωστόσο, το πακέτο των μέτρων του Δεκεμβρίου είναι βαρύ, αφού θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με τους δανειστές να πιέζουν οι εισαγωγικοί μισθοί να πέσουν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.