Τι ακριβώς συνέβη με την Intel;

Τι ακριβώς συνέβη με την Intel;
epa08109423 The Intel logo is displayed during the Intel press conference at the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 06 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ανακοίνωση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας επισκιάστηκαν από κάποια όχι και τόσο καλά νέα.

του Aaron Pressman

Ήταν, όπως έλεγε ο Yogi Berra, ένα deja vu όταν η Intel ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για τα κέρδη της χθες το βράδυ. Και όχι ακριβώς με την καλή έννοια. Εκ πρώτης όψεως, τα νέα φαίνονταν καλά- θα έλεγε κανείς ακόμη και πολύ καλά. Παρά την πανδημία του κορωνοϊού και τις χαμηλές προσδοκίες από τη Wall Street, τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 20% σε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη τα πήγαν ακόμη καλύτερα, αυξημένα κατά 22% σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά κρυμμένο μες στα μάτια όλων, στην κορυφή της σελίδας των αποτελεσμάτων, στο τέλος του τέταρτου σημείου, ήταν η πρόταση: «Η μετάβαση σε προϊόντα τεχνολογίας 7nm καθυστέρησε έναντι των προηγούμενων προσδοκιών».

Αυτή η σύντομη πρόταση έκανε τους διαχειριστές κεφαλαίων να σπεύσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους, τους αναλυτές να αλλάζουν προς το χείρον τις αξιολογήσεις τους και πιθανότατα αρκετό κόσμο στην Advanced Micro Devices να ανοίγει σαμπάνιες. (Σήμερα το πρωί, η τιμή της μετοχής της Intel έπεφτε κατά 14% στις συναλλαγές πριν την έναρξη της συνεδρίασης και της AMD αυξανόταν κατά 8%).

Γιατί μια τέτοια αντίδραση; Επειδή ξύπνησε μνήμες μιας άλλης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κερδών Ιουλίου. Τον Ιούλιο του 2015, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Brian Krzanich ανακοίνωσε ότι η μετάβαση της Intel σε τεχνολογία 10 nm θα καθυστερούσε και τα νέα προϊόντα που είχαν προγραμματιστεί για το 2016 θα κυκλοφορούσαν το 2017, με μικρή καθυστέρηση μόνο έξι έως εννέα μηνών, όπως είχε πει. Φτάνουμε στο 2020 και περιμένουμε ακόμα μερικά από αυτά τα προϊόντα, και ο Krzanich έχει αντικατασταθεί εδώ και καιρό από τον πρώην οικονομικό διευθυντή του, Bob Swan.

Ο Swan αναφέρθηκε σε μια μικρή καθυστέρηση των προϊόντων την Πέμπτη το βράδυ. Όμως, τα νέα της σημερινής καθυστέρησης δεν ενέπνευσαν καμία εμπιστοσύνη. Και ο Swan αποκάλυψε ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της εταιρείας, σε περίπτωση επιδείνωσης των καθυστερήσεων, ήταν να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή τσιπ- μια πρωτοφανή κίνηση με άγνωστη επίδραση στα οικονομικά της Intel.

Η ανακοίνωση ρίχνει επίσης φως σε άλλα πρόσφατα γεγονότα, όπως στην απόφαση της Apple να αντικαταστήσει τα τσιπ της Intel από τους υπολογιστές Mac και, πιθανώς, την αποχώρηση του σχεδιαστή τσιπ Jim Keller, ο οποίος έμεινε στην εταιρεία μόλις δύο χρόνια.