Τι άλλαξε στο ελληνικό ζήτημα το Eurogroup της Σόφιας

Τι άλλαξε στο ελληνικό ζήτημα το Eurogroup της Σόφιας
epa06465164 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and New President of the Eurogroup , Portuguese Finance Minister Mario Centeno (R) during eurogroup meeting in Brussels, Belgium, 22 January 2018. EPA/OLIVIER HOSLET

Γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν μίλησαν ούτε αυτή τη φορά για το ελληνικό χρέος.

 

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα να αναμένει μια στενή και διαρκή παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, έστειλε το Eurogroup της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του οργάνου, Μάριο Σεντένο, έκανε σαφές ότι η ισχυρή επιτήρηση θα είναι το βασικό σενάριο για τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ και η ΕΚΤ ζήτησε από την ελληνική πλευρά να καταθέσει ισχυρές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συνεχιστούν μετά το μνημόνιο. Κάτι το οποίο τόνισε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά το τέλος του Eurogroup.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να λειάνει τις γωνίες των δηλώσεων από τους Ευρωπαίους αξιωματούχος, και είπε πως «θα έχουμε μια ενισχυμένη παρακολούθηση, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πολλώ δε μάλλον, με αξιολογήσεις, όπου οι αξιολογήσεις έχουν προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις».

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ανέφερε ως πιο σημαντική προτεραιότητα έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση  ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί. Ο κ. Κερέ τόνισε ότι για την ΕΚΤ οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την επιτάχυνση της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών και την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Κερέ έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις ότι εφόσον η Ελλάδα δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, πρέπει να έχει «ισχυρές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις», οι οποίες όσο πιο ισχυρές είναι τόσο το καλύτερο, καθώς από τις 21 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα κρίνεται από την τρόικα, αλλά από τις αγορές.

Όσο για τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, έδωσε και μια είδηση, καθώς όπως είπε η εποπτεία τη μετά-μνημόνιο εποχή θα γίνει από έναν μηχανισμό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. «Θέλουμε αξιόπιστη μεταμνημονική εποπτεία» ανέφερε.

Ξανά εκτός συζήτησης το χρέος

Στο Eurogroup της Παρασκευής δεν έγινε καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ζήτημα δεν αποτέλεσε καν μέρος της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα. Αιτία γι’ αυτό, σύμφωνα με πηγές, ήταν η απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Μια ιδέα περί του τι πρόκειται να ακολουθήσει, έδωσε πάντως ο Μπενουά Κερέ, ο οποίος μίλησε για μια εμπροσθοβαρή και ενισχυμένη ελάφρυνση χρέους, με ισχυρά μέτρα που θα υλοποιούνται με αυτόματο τρόπο. Στόχος όπως είπε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών από τις οποίες θα κρίνεται η Ελλάδα από την 21η Αυγούστου και μετά.

Σύμφωνα πάντως με τον Μάριο Σεντένο, οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος, αν αυτό ολοκληρωθεί επιτυχώς. Συμπλήρωσε δε ότι οι παρεμβάσεις  θα γίνουν, αν κριθεί απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του χρέους.