Τι αλλάζει από σήμερα σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Τι αλλάζει από σήμερα σε λεωφορεία και τρόλεϊ
Οθόνη ηλεκτρονικής πληροφόρησης επιβατών σε στάση λεωφορείου, στην Αθήνα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016. Στους χώρους της ΟΣΥ, στην Πέτρου Ράλλη, χτυπάει η καρδιά της τηλεματικής, του έργου χάρη στο οποίο από την περασμένη Άνοιξη οι επιβάτες στην Αττική μπορούν να ενημερώνονται για την ακριβή ώρα άφιξης λεωφορείων και τρόλεϊ, έχοντας επιτέλους απάντηση σ’ ένα ερώτημα που μέχρι πριν λίγο καιρό «ταλαιπωρούσε» τις στάσεις στο λεκανοπέδιο: «Πότε θα έρθει το λεωφορείο»; Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η είσοδος στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα επιτρέπεται μόνο από τη μπροστινή πόρτα, αλλά οι οδηγοί αντιδρούν έντονα. 

Από σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουλίου, η είσοδος στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα επιτρέπεται μόνο από τη μπροστινή πόρτα, μέτρο που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων. Στόχος αυτής της νέας πολιτικής είναι ο έλεγχος των εισιτηρίων από τον οδηγό. Θα πρέπει, δηλαδή, να ελέγχει ποιοι ακυρώνουν το εισιτήριό τους και ποιοι όχι, ποιοι περνάνε την κάρτα του και το ηλεκτρονικό εισιτήριό τους από το ηλεκτρονικό μηχάνημα του λεωφορείου.

Τα λεωφορεία φέρουν σχετική κάρτα που καθοδηγεί τον κόσμο αναγράφοντας «Μόνο Είσοδος» και «Μόνο Έξοδος», αν και οι περισσότεροι ήταν απροετοίμαστοι. «Δεν γνώριζα ότι θα πρέπει από δω και πέρα να ανεβαίνω μόνο από μπροστά κι όχι από τις πίσω πόρτες. Αλλά δε νομίζω ότι θα έχω πρόβλημα. Θα το συνηθίσω. Ίσως είναι και καλύτερα γιατί δεν θα συνωστιζόμαστε άδικα» δηλώνει η 22χρονη Μαρία Παπαοικονόμου, ενώ ο 70χρονος Γιώργος Παπαγεωργίου τονίζει: «μέχρι να το συνηθίσω θα περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τόσα χρόνια εξάλλου όποτε ανέβαινα σε λεωφορείο ούτε που σκεφτόμουν από ποια πόρτα πρέπει να ανέβω. Ελπίζω πάντως να το τηρήσει ο κόσμος και να μην προσπαθούν κάποιοι να ξεφύγουν».

Οι οδηγοί πάντως για σήμερα φάνηκαν περισσότερο ελαστικοί επιτρέποντας σε κάποιους επιβάτες να ανέβουν και από τις πίσω πόρτες, χωρίς να εμποδίσουν την είσοδό τους. Κάποιοι μάλιστα εξηγούσαν στο επιβατικό κοινό ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί με το μέτρο.

«Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους λέμε ότι πρέπει να συνηθίσουν να επιβιβάζονται από μπροστά για να ακυρώνουν το εισιτήριό τους και να αποβιβάζονται από τις πίσω πόρτες. Ελπίζουμε να συμμορφωθούν και να μην έχουμε ζητήματα» δηλώνει ο οδηγός Γιάννης Παπαδόπουλος.

Το μέτρο έρχεται σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων εισιτηρίων μέσα στα οχήματα από τους ελεγκτές. Συγκεκριμένα, 65 νέοι ελεγκτές ετοιμάζονται να ενταχθούν στο υπάρχον προσωπικό ελεγκτών, ενώ ο ΑΣΕΠ έχει εγκρίνει ήδη 140 ακόμη προσλήψεις.

Ωστόσο το μέτρο αυτό φαίνεται να βρίσκει αντίθετους τους οδηγούς, που θεωρούν ότι η εφαρμογή του είναι αδύνατη. Στην παρούσα φάση αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια και την ταλαιπωρία των επιβατών.

Με επιστολή του το Συνδικάτο Εργαζομένων και θυγατρικών εταιρειών ΟΑΣΑ κάνει λόγο για «μία αιφνίδια, δίχως προγραμματισμό και χωρίς συνεννόηση απόφαση».

«Εμείς ως εργαζόμενοι που σεβόμαστε τους επιβάτες και στοχεύουμε στην ασφαλή και όσο γίνεται πιο αξιόπιστη συγκοινωνία , δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους επιβάτες, δεν θα τους ταλαιπωρήσουμε επειδή το θέλετε εσείς, αλλά ούτε θα μετατραπούμε εμείς οι οδηγοί ξανά σε «πολυμηχανήματα» των προχειροτήτων σας», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει: «Σας καλούμε για την άμεση άρση της απόφαση σας».

Επίσης, σε blog που διαθέτουν οι οδηγοί, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιοι είχαν προχωρήσει σε σχετική μελέτη για το μέτρο, θα καταλάβαιναν ότι η εφαρμογή του είναι αδύνατη.

«Αν πάρουμε παράδειγμα την οδό Δροσοπούλου ο οδηγός θα πρέπει να πλαισιώσει την μπροστινή πόρτα στο πλήθος του κόσμου που πρέπει να επιβιβαστεί επομένως είναι αδύνατη η αποβίβαση καθώς στην συγκεκριμένη οδό παρόλο που υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες ανοίγουν μόνο δύο πόρτες. Το ίδιο συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων οι οποίες είναι γεμάτες εμπόδια», αναφέρουν αρχικά και συνεχίζουν:

Αυτό λοιπόν που αναφέρουν ουσιαστικά οι οδηγοί είναι ότι οι υποδομές στις στάσεις των λεωφορείων δεν μπορούν να στηρίξουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Για να μπορεί να επιβιβαστεί ο επιβάτης από την μπροστινή πόρτα ο οδηγός χρειάζεται ελεύθερο χώρο που να καλύπτει όλο το μήκος του λεωφορείου για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση όπως δηλαδή στο «γαλλικό μοντέλο».

Το μέτρο που θέλει να περάσει ο ΟΑΣΑ για είσοδο μόνο από τις μπροστινές πόρτες, είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν με μεγάλη αποτυχία, και έχει σκοπό να μειώσει τη εισιτηριόδιαφυγή, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνει ακόμα και στο 80% σε λεωφορεία και τρόλεϊ.