Τι αλλάζει για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»

Τι αλλάζει για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»

Το εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία θα καθορίζει το ύψος των εισφορών για τον ΟΑΕΕ.

Φορολογική καταιγίδα αναμένεται να «χτυπήσει» τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι», στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», αν ισχύσουν όσα προβλέπονται και δεν υπάρξουν βελτιώσεις του νόμου, τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν δραματικά και θα καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.

Οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές αφορούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα σταματήσουν να πληρώνουν τα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ -από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους- και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

Σε ό,τι αφορά στις εισφορές, αυτές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Μάλιστα, το ταμείο σκοπεύει να προστατεύσει τα έσοδά του θεσπίζοντας θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ.

Επί της ουσίας, η μεταρρυθμιστική αλλαγή ευνοεί μόνο τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» που τα καθαρά τους κέρδη δεν ξεπερνούν τα 9.600 ευρώ τον χρόνο. Αντιθέτως, για όσους εισπράττουν υψηλά εισοδήματα αναμένεται ακόμη και να διπλασιαστεί το ποσό που πληρώνουν σε ασφαλιστικές εισφορές.

Τι αναφέρει η διάταξη αναλυτικά:

Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (είναι τα 5860 ευρώ που βγάζουν εισφορές 1582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.