Τι αλλάζει στα επιδόματα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τι αλλάζει στα επιδόματα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Παραδείγματα των αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζόμενων. Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι.

 

Σειρά επιδομάτων του ΟΑΕΔ καθώς και άλλες κλίμακες μισθοδοσίας επηρεάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά σχεδόν 11% (10,9%), διαμορφούμενος στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά. Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Για την πρώτη κατηγορία η αύξηση είναι περίπου 64 ευρώ το μήνα, πάντα μεικτά, ενώ για την δεύτερη περίπου 140 ευρώ τον μήνα.

Για παράδειγμα, κάποιος εργαζόμενος που έπαιρνε 492 ευρώ μηνιαίως καθαρές αποδοχές θα παίρνει πλέον 546 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 54 ευρώ αύξηση.

Παράλληλα, οι αμοιβές για όσους εργάζονται με µε μερική απασχόληση είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, και θα υπάρχει αναπροσαρμογή.

Το επίδομα γάμου, που σήμερα ανέρχεται σε 58,6 ευρώ μηνιαίως, θα αυξηθεί στα 65 ευρώ τον μήνα.

Επίδοµα ανεργίας

Το βασικό ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας είναι το 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόµενο 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος. Σε µηνιαία βάση είναι το 25πλάσιο, δηλαδή σήµερα 360 ευρώ. Το σηµερινό ηµεροµίσθιο είναι 26,18 ευρώ, συνεπώς το ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας για άγαµο χωρίς παιδιά είναι 14,39 ευρώ και το µηνιαίο 360 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα με την αύξηση του 11% θα οδηγήσει το ηµεροµίσθιο στο επίπεδο των 29,03 ευρώ και το ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας στα 15,96 ευρώ µε αποτέλεσµα το µηνιαίο να φτάσει στα 399,24 ευρώ.

Άλλα επιδόματα που αλλάζουν

  • Η παροχή μητρότητας, της οποίας το καταβαλλόμενο μεικτό μηναίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό.
  • Η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Το επίδομα διαθεσιμότητας, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των τελευταίων 2 ετών μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
  • Το εποχικό βοήθημα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (όπως οικοδόμοι, οι καπνεργάτες, οι ηθοποιοί, οι κεραμοποιοί, οι αγρεργάτες και οι μουσικοί) . Το ποσό του είναι ίσο με το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
  • Το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής της επιχείρησης (το ύψος του είναι ίσο προς το 20πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας, που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του βοηθήματος , προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Διαβάστε ακόμη: Πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις την αύξηση του κατώτατου μισθού