Tι αλλάζει στα self test για τους εργαζόμενους

Tι αλλάζει στα self test για τους εργαζόμενους
Το self test που η Σπυριδούλα Χουντάλα έκανε στην κόρη της Ζωή, μαθήτρια της Πέμπτης Δημοτικού Σχολείου στο Ναύπλιο, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021. Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και α Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους καθώς από χθες, 2 Αυγούστου, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ εάν δεν δηλώσουν δηλώσουν το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού self test στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση.

Μέχρι στιγμής τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες, αλλά πλέον «αγγίζουν» και τους εργαζόμενους.

Αναλυτικά, στην ΚΥΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«4. Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής:

α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον COVID-19,

β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,

γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ

δ) αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας, συντρέχουν οι περιστάσεις της περ. α) ή της περ. β) της παρ. 1 και παράσχει την εργασία του/της, επιβάλλεται σε αυτόν/η πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.».

β) το άρθρο 8, περί των μεταβατικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8 Μεταβατικές διατάξεις

«1. Έως τις 10.8.2021 στα πρόσωπα του άρθρου 1 διανέμονται δωρεάν τέσσερις (4) αυτοδιαγνωστικές δοκιμασίες ελέγχου (self test), μία για την εβδομάδα από 2.8.2021 έως 8.8.2021, μία για την εβδομάδα από 9.8.2021 έως 15.8.2021, μία για την εβδομάδα από 16.8.2021 έως 22.8.2021 και μία για την εβδομάδα από 23.8.2021 έως 29.8.2021.

  1. Προμήθεια δωρεάν αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου (self test), σύμφωνα με την παρ. 1, δικαιούνται όλα τα πρόσωπα του άρθρου 1, ανεξαρτήτως της προϋποθέσεως παροχής εργασίας με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, καθώς και οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, που διατηρούν ατομική επιχείρηση ή εταιρεία, είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, χωρίς υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια».

Πρόστιμα «φωτιά» για τους εργοδότες

Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι εργοδότες, τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και 1.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο εργοδότης καλείται να πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.

Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα και βρίσκεται στον  εργασιακό χώρο, το πρόστιμο αγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον η επιχείρηση δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.