Τι αλλάζει στην Κούβα: Από τη μόδα μέχρι τις επενδύσεις και την τεχνολογία

Τι αλλάζει στην Κούβα: Από τη μόδα μέχρι τις επενδύσεις και την τεχνολογία

Επενδύσεις, τουρισμός, Λάγκερφελντ και Τζάγκερ στο μέχρι πρότινος αποκλεισμένο νησί της Καραϊβικής.

Η 17η Δεκεμβρίου 2014 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την παγκόσμια Ιστορία καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν προηγουμένως κάτω από πλήρη μυστικότητα και διήρκησαν ενάμιση χρόνο. Οι προθέσεις του Ομπάμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών είχαν γίνει γνωστές ήδη από την προεκλογική περίοδο, όταν είχε τοποθετήσει σαφώς την επανεξέταση του εμπάργκο κατά της Κούβας στην ατζέντα του.

Παράλληλα, από το 2008 όταν η σκυτάλη της ηγεσίας παραδόθηκε από τον Φιντέλ στον Ραούλ Κάστρο, οι βλέψεις για μια πιο διαλλακτική εξωτερική πολιτική και σταδιακή αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος έγινε φανερή. Λίγο αργότερα, η αποδυνάμωση της οικονομίας της Βενεζουέλας, λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, η οποία παραδοσιακά στήριζε την Κούβα, σε συνάρτηση με τα υψηλά επίπεδα φτώχειας των Κουβανών, κατέδειξε τον δρόμο της διπλωματίας ως λύση για την κουβανική ηγεσία.

Η οικονομία σε πλήρη μετασχηματισμό
Η στασιμότητα, το εμπάργκο και η πιστή εφαρμογή του σοσιαλιστικού μοντέλου, δίνουν σιγά-σιγά τη θέση τους στην νομιμοποίηση των ιδιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις συζητήσεις για εισαγωγή εργαλείων και βασικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και στις επενδύσεις. Το εμπορικό εμπάργκο δεν έχει λήξει αλλά έχουν γίνει βήματα για να μπορέσει  η κουβανική οικονομία να διατηρήσει τον αναπτυξιακό ρυθμό της μετά από 53 χρόνια απομόνωσης από τις ΗΠΑ.

Το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργούν οι νεοσύστατες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ούτε έχει γίνει γνωστό σε ποιον βαθμό θα μπορούν να συνεργάζονται με εταιρείες στις ΗΠΑ. Πάντως, το ενδιαφέρον για επενδύσεις, κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και τον τουρισμό, είναι μεγάλο.

Πλέον, οι αγοραπωλησίες σπιτιών και αυτοκινήτων είναι νόμιμες όπως και η κατοχή κινητού τηλεφώνου. Το “άνοιγμα” για τις ιδιωτικές καλλιέργειες έχει βρει τους Κουβανούς θερμούς, καθώς οι προοπτικές κέρδους είναι μεγάλες. Ταυτόχρονα θα δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και μια ανάσα στην πυκνοκατοικημένη Αβάνα μέσω της προβλεπόμενης αποκέντρωσης.

Η Γαλλία έχει “αγκαλιάσει” την προσπάθεια της Κούβας για απελευθέρωση της οικονομίας. Τον Φεβρουάριο του 2016, διέγραψε 8,5 δισ. δολάρια από το δημόσιο χρέος της Κούβας με την δεύτερη να δεσμεύεται ότι θα αποπληρώσει τα υπόλοιπα 2,6 δισ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Το Παρίσι θα μετατρέψει το διαγεγραμμένο χρέος σε επενδύσεις με τους Ολάντ και Ραούλ Κάστρο να δίνουν τα χέρια σε κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Κούβας που προβλέπεται δυναμικό.

Τηλεπικοινωνίες και τουρισμός σε πρώτο πλάνο 

Cell-Phones-in-Cuba-1

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το internet να έχει γίνει για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, δεδομένη υπηρεσία και αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων μας, αλλά για την Κούβα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μόνο το 5% των – προνομοιούχων – Κουβανών έχει πρόσβαση στο internet με τους πολίτες, μετά την εμφάνιση των πρώτων σημείων ελεύθερου WiFi να σπεύδουν εξτασιασμένοι να περιηγηθούν στο νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους.

Μετά την επιτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Αβάνα για την εύρεση ενός κοινού τόπου, ο τουρισμός έχει δει αύξηση της τάξεως του 50%  μόνο από Αμερικανούς σύμφωνα με όσο δηλώνουν οι γηγενείς. Τα σχέδια για την ανοικοδόμιση και κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό είναι πολλά και μεγαλόπνοα. Η χαοτική γραφειοκρατία, βέβαια, είναι το μεγάλο αγκάθι όπως και το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού μιας και, ενδεχομένως, λόγω των κωλυμάτων που θα προκύψουν, θα βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να μετριαστούν τα δείγματα ανάρχης παρέμβασης στην αρχιτεκτονική και τις υποδομές.

Δεν είναι βέβαια λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται την Κούβα, για να προλάβουν να την δουν πριν την «επέλαση των βορειαμερικανών»  ενώ κάποιοι αναλυτές τονίζουν ότι οι υποδομές της χώρας μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και δεν θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τον συνεχώς αυξανόμενο κύμα τουριστών.

Η Αβάνα είναι της μόδας

Μετά από μισό αιώνα, οι Rolling Stones, έδωσαν τον φετινό Μάρτιο την πρώτη τους -δωρεάν- συναυλία στην Αβανά με τους φαν να φτάνουν τις 500.000. Ο Φιντέλ Κάστρο είχε απαγορεύσει την μουσική των “σκαθαριών” και των Rolling Stones χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνα ανατρεπτική οπότε η προσμονή του πλήθους ήταν μεγάλη. Τόσο μεγάλη που το κοινό άρχισε να συγκεντρώνεται στον συναυλιακό χώρο, 18 ώρες πριν την έναρξη του performance.

Λίγο αργότερα, στα μέσα της Άνοιξης, ο οίκος Chanel έδωσε την πρώτη επίδειξη μόδας με πλήθος celebrity από όλον τον κόσμο να καταυθάνουν για να παρακολουθήσουν το ιστορικό catwalk. Τα μοντέλα της Chanel πόζαραν στα πανέμορφα αυτοκίνητα- αντίκες της Αβάνας με τους ντόπιους να παρακολουθούν από απόσταση το υπερθέαμα. Ο Οίκος, χαρακτήρισε τις ομορφιές της Κούβας πηγή έμπνευσης αλλά το σενάριο για άνοιγμα μιας μπουτίκ μοιάζει προς το παρόν απίθανο δεδομένης της ένδειας που επικρατεί.