Τι αλλάζει στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Τι αλλάζει στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην Εθνική οδό καθώς οδηγοί φορτηγών που βρίσκονται σε απεργία έχουν ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητα τους στη δεξιά λωρίδα της Εθνικής οδού, Αθήνα Τρίτη 6 Μαίου 2008.Οι απεργοί ζητούν αύξηση των κομίστρων ως συνέπεια της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λιγότερη επαφή με τον εξεταστή και καταπολέμηση του «λαδώματος» οι κύριοι στόχοι.

 

Στη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και του συστήματος εξετάσεων για την απόκτησης διπλωμάτων οδήγησης προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον κλάδο αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο μεταφορών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το «Έθνος» το νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη βουλή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Βασικός του στόχος είναι η αλλαγή του συστήματος, αντικαθιστώντας το με ένα σύγχρονο και αδιάβλητο με βασικό μέσο την αποφυγή επαφής του εξεταστή με τον εξεταζόμενο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αλλά και την καλύτερη κατάρτιση εκπαιδευτών και υποψηφίων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως εξηγεί ο υφυπουργός μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, διερευνάται η θεσμοθέτηση του «δόκιμου οδηγού» είτε στα 17 είτε στα 18 χρόνια.

Ριζικές αλλαγές προβλέπονται και στο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών με στόχο η νέα διαδικασία να γίνει αδιάβλητη καθώς ο τζίρος της διαφθοράς και του «λαδώματος» στον κλάδο σύμφωνα με παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα έφτασε τα 12ο εκατομμύρια ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τις θεωρητικές εξετάσεις αναμένεται αναδιαμόρφωση των εγχειριδίων. Αυτό που εξετάζεται είναι η διαμόρφωση μίας δεξαμενής θεμάτων στο πρότυπο των Πανελλαδικών εξετάσεων από όπου θα επιλέγεται τυχαία συνδυασμός ερωτήσεων ο οποίος δεν θα είναι ίδιος για το σύνολο των εξεταστικών κέντρων. Επιπλέον, μελετάται η απουσία επιτηρητή από την αίθουσα εξέτασης προκειμένου να μην υπάρχει πιθανότητα βοήθειας. Ο επιτηρητής θα ελέγχει την εξέταση μέσω οθόνης.

Μία από τις σημαντικές διαφοροποιήσεις του συστήματος θα αφορά στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών. Στόχος είναι οι νέοι δάσκαλοι οδήγησης για να έχουν ολοκληρώσει ακαδημαϊκές σπουδές.