Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων

Τη συνέχιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης διασφαλίζει το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο κατετέθη την Παρασκευή στη Βουλή.

Τη συνέχιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης διασφαλίζει το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο κατετέθη την Παρασκευή στη Βουλή των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις του νομοθετήματος προβλέπουν τα εξής για τις κύριες συντάξεις:

-Λειτουργία του ενοποιημένου φορέα κύριας ασφάλισης ΕΦΚΑ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις του Δημοσίου, με ριζική απλοποίηση του συστήματος απονομής σύνταξης και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

-Εφαρμογή κανόνων ισονομίας με ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

-Μείωση γραφειοκρατικού κόστους, ευκολότερη και ταχύτερη απονομή συντάξεων.

Σημαντικές είναι, επιπλέον, οι οργανωτικές και διοικητικού χαρακτήρα αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΦΚΑ και την ταχύτερη απονομή συντάξεων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, οι βασικοί άξονες του οποίου είναι:

-Η εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, για τις οποίες δεν υφίστανται νομικού χαρακτήρα εμπλοκές ή καθυστερήσεις.

-Η συνολική αναδιοργάνωση των διοικητικών και μηχανογραφικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις συνταξιοδοτικές διαδικασίες.

Στο περιθώριο του συγκεκριμένου σχεδίου, επίσης:

-σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν μηχανογραφικές εφαρμογές που υποστηρίζουν την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο,

-επεκτάθηκε το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων,

-προσδιορίστηκαν πρότυπα για την υλοποίηση ηλεκτρονικού απογραφικού δελτίου συντάξεων, για την άμεση ηλεκτρονική διακίνηση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων από τις περιφερειακές υπηρεσίες στην Κεντρική Υπηρεσία Απονομής Συντάξεων,

-σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εφαρμογές διασύνδεσης του Ε.Φ.Κ.Α. με άλλες υπηρεσίες (ΕΡΓΑΝΗ, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.),

-σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εφαρμογές διασύνδεσης για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής χρόνων ασφάλισης μεταξύ των ενταχθέντων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων,

-σχεδιάστηκαν και εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού.

Επικουρικές συντάξεις

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το πολυνομοσχέδιο στοχεύει στη σταδιακή ισορροπία του συστήματος, θεσπίζοντας διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της παροχής για τους νέους συνταξιούχους και εισάγοντας σταδιακά για τα έτη ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου του 2015 και εφεξής, το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC).

Σ’ αυτό οι καταβαλλόμενες παροχές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις καταβαλλόμενες εισφορές και το ύψος των απονεμόμενων συντάξεων είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ηλικία του συνταξιούχου και τις συσσωρευμένες εισφορές του, ενώ παράλληλα δεν παγιώνονται ελλείμματα που μπορεί να προκύψουν στα ετήσια οργανικά αποτελέσματα του φορέα.

Το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης συνδέεται άμεσα με το μακροοικονομικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας έτσι την οικονομική ισορροπία και συνεπώς τη βιωσιμότητά του, άρα και τις παροχές για τις μελλοντικές γενεές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης παρέχει διαφάνεια, αφού δημιουργούνται και τηρούνται ατομικές μερίδες κατά ασφαλισμένο.

Διαβάστε ακόμη: Τι αλλάζει σε εξωδικαστικό μηχανισμό και νόμο Κατσέλη το πολυνομοσχέδιο