Τι αναμένουν οι αναλυτές από τη συνάντηση των Ευρωπαίων policymakers τον Σεπτέμβριο

Τι αναμένουν οι αναλυτές από τη συνάντηση των Ευρωπαίων policymakers τον Σεπτέμβριο
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη αυστηροποιείται, με τις Capital Economics, ΙΝG και Commerzbank να συνηγορούν πως επίκειται τον Σεπτέμβριο επιτοκιακή αύξηση 50 μ.β. Σημειώνεται δε πως οι Ευρωπαίοι policymakers επικεντρώνονται περισσότερο στην ανάγκη συγκράτησης του πληθωρισμού, και όχι στην προσπάθεια αναχαίτισης της ύφεσης – «δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά» – καθώς «οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να παρέχουν στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφήνοντας τη νομισματική πολιτική να επικεντρωθεί στις εξελίξεις του πληθωρισμού». te

Capital Economics: Θα συνεχιστεί η σύσφιξη

Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής στο εγγύς μέλλον, λέει η Capital Economics, που αναμένει δύο επιπλέον αυξήσεις 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά το TPI, oι Ευρωπαίοι policy makers υποστήριξαν ότι «πιο επίμονα και θεμελιώδη προβλήματα» θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από το πρόγραμμα OMT και όχι από το TPI.

Παρότι η νομισματική πολιτική είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις κρίσεις ρευστότητας, «τα προβλήματα φερεγγυότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν από άλλους παράγοντες». Με άλλα λόγια, προκειμένου να επωφεληθούν από το TPI, οι κυβερνήσεις πρέπει να κριθούν φερέγγυες – αλλά φαίνεται ότι υπήρξε μια μακρά, και ίσως επίπονη, συζήτηση για το πώς θα αξιολογηθεί αυτό. Φαίνεται πολύ πιθανό ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και μια μεγαλύτερη αύξηση φαίνεται πολύ πιο πιθανή από μια μικρότερη. «Πέρα από αυτό, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο ανώτατο όριο του 2,0% το επόμενο έτος, το οποίο είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με αυτό που τιμολογείται σήμερα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

ING: Δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα

Σε αυτούς τους αμφίβολους καιρούς, είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα και εκτιμήσεις, γράφει η ING, και συνεχίζει: «Ωστόσο, τα πρακτικά που κυκλοφόρησαν αποκαλύπτουν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες… Η συζήτηση για το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς (TPI) έλαβε χώρα στην πραγματικότητα πριν από τη συζήτηση για τα επιτόκια και συμφωνήθηκε ομόφωνα.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ευρώ και την ισοτιμία του με το δολάριο. Τα μέλη παρατήρησαν ότι η υποτίμησή του αποτελούσε σημαντική αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον και συνεπαγόταν μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις…». Από την άλλη, η ύφεση εξακολουθεί να είναι μια απαγορευμένη λέξη, ενώ κλειδί αποτελεί ο έλεγχος των μισθών, οι οποίοι μάλλον πρέπει να πέσουν.

Συνολικά, τα πρακτικά δείχνουν πώς άλλαξε η δυναμική εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ της συνεδρίασης του Ιουνίου και του Ιουλίου και τονίζουν την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Τι να περιμένουμε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου; «Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου δείχνει ότι οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ έχει δύο στόχους: τη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Όμως, για την ΕΚΤ ότι μια σειρά πιο επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων μπορεί να είναι πάρα πολύ καλό πράγμα.

Αυτό της αφήνει τουλάχιστον την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής…

Αλλά, εν προκειμένω, γνωρίζουμε ότι το ουδέτερο επίπεδο ενός επιτοκίου πολιτικής εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας. Σε ένα εύρωστο περιβάλλον ανάπτυξης, ο ουδέτερος ρυθμός θα είναι υψηλότερος από ό,τι σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης ή ακόμα και σε ύφεση. Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να αναμένουμε από την ΕΚΤ μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση από τη Fed και από ό,τι οι αγορές τιμολογούν αυτήν τη στιγμή.

Εκ των ανωτέρω μπορούμε να συναγάγουμε το συμπέρασμα ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να σταματήσει μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.

Μια ύφεση, μια χειμερινή ενεργειακή κρίση και ένας συνεχιζόμενος πόλεμος απλώς συνηγορούν ενάντια στις υπερβολικά επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων» καταλήγει η ING.

Commerzbank: Ο πληθωρισμός εκτός ελέγχου

«Σύμφωνα με τον απολογισμό της συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, τα μέλη του Συμβουλίου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου» λέει η γερμανική Commerzbank, προσθέτοντας πως η νομισματική πολιτική δεν είναι αποτελεσματική.

Το ζήτημα όμως είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η κεντρική τράπεζα σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη. Όπως τονίστηκε πολλές φορές στα πρακτικά, τα μέλη του Συμβουλίου υπογράμμισαν ότι μια απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα πρέπει να θεωρηθεί προάγγελος εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια και μέρος της προσαρμογής που απαιτείται για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε επίσης ότι υπήρχαν ενδείξεις υψηλότερης συχνότητας ανατιμολόγησης ενόψει των σημερινών σημαντικών σοκ ώθησης κόστους. Για το TPI η Commerzbank είπε: «Επιπλέον, υπήρξε ευρεία πεποίθηση μεταξύ των μελών του Συμβουλίου ότι όσον αφορά το TPI, η ΕΚΤ ενήργησε στο πλαίσιο της εντολής της.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε επιβεβαιώσει στη νομολογία του ότι, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του για την επιδίωξη της σταθερότητας των τιμών, το Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε ευρεία διακριτική ευχέρεια, αλλά έπρεπε να προβεί σε διεξοδική αξιολόγηση της αναλογικότητας κάθε νέας πρωτοβουλίας.

«Οι εκτενείς εργασίες για το TPI που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες από τις επιτροπές του Ευρωσυστήματος και το προσωπικό της ΕΚΤ τεκμηρίωσαν σαφώς το γεγονός»

Τέλος, αναφέρει η γερμανική τράπεζα, στις εκτιμήσεις του για τη νομισματική πολιτική, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Lane δήλωσε απλώς ότι το Συμβούλιο θα αξιολογήσει τις επιλογές για την αποζημίωση περί πλεονάζουσας διακράτησης ρευστότητας, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.