Τι απάντησαν οι θεσμοί στην επιστολή Τσακαλώτου

Τι απάντησαν οι θεσμοί στην επιστολή Τσακαλώτου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ανυποχώρητοι φαίνονται οι δανειστές στο θέμα με τα προαπαιτούμενα.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν και είχε συμφωνήσει σε όλα στο Eurogroup, βρίσκει δυο βασικά σημεία- αγκάθια και αιτήθηκε αλλαγών στη συμφωνία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει κάποια από τα προαπαιτούμενα.

Το ένα θέμα αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπου η ελληνική πλευρά ζητά να μην αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους. Στο προσχέδιο του μνημονίου, ως plan b, είχε κατατεθεί η πρόταση για εξολοκλήρου ιδιωτικοποίηση του φορέα. Το δεύτερο ζήτημα είναι το «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων έως το τέλος του χρόνου μιας και ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει στη Βουλή, ό,τι θα διατηρήσει την εν λόγω διάταξη.

Οι δανειστές ωστόσο, δεν φαίνεται να υποχωρούν σε κανένα από τα δυο θέματα με Ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει στην Καθημερινή: «Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα».

Αρνητική η αντίδραση του ESM

Παράλληλα, ο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε χθεσινή του αναφορά, ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει σε εκταμίευση δόσης μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ 

Καμία ελαστικότητα και από τα  ξένα κοινοβούλια

Την ίδια ώρα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως οι κυβερνήσεις των χωρών, τα κοινοβούλια των οποίων θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης, δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγές στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από ελληνικής πλευράς

Διαβάστε επίσης: Απίστευτη δήλωση Σόιμπλε: «Οικονομική ανοησία» η αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα