Τι απαντούν οι θεσμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τι απαντούν οι θεσμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης
H εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, Ντέλια Βελκουλέσκου, παρευρίσκεται στο συνέδριο του Economist "20th Roundtable with the Government of Greece" με θέμα "Europe: Shaken and Stirred? Greece: A Skillful Acrobat?" στο ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από ό,τι παρουσιάζονται.

Η αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών ότι η συμφωνία κλείνει άμεσα δεν αποτυπώνεται στο κλίμα που μεταδίδουν στελέχη των θεσμών. Οι πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου γράφουν το κείμενο της συμφωνίας επιβεβαιώνονται μεν, ωστόσο όπως ενημερώνουν στελέχη των θεσμών είναι η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται όταν η αξιολόγηση αρχίζει να μπαίνει στα της ουσίας.

Πρακτικά, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, οι θεσμοί θα γράψουν ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και να βρεθούν τα σημεία συμφωνίας η διαφωνίας αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα που τυπικά σταματούν οι συζητήσεις, παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από την ελληνική κυβέρνηση. Τα ζητήματα είναι αρκετά δύσκολα, δεν έχουν συμφωνηθεί τα εργασιακά που παραμένουν αγκάθι, και θα απαιτηθεί κι άλλος χρόνος προκειμένου να φτάσουμε σε μία τελική συμφωνία.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν θα καταθέσει κείμενο προϋπολογισμού τη Δευτέρα χωρίς να έχει βρεθεί συμφωνία στα δημοσιονομικά και χωρίς να έχει επιλυθεί το κρίσιμο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2017-2018.

Αντιφατικά ήταν και τα μηνύματα από την δήλωση του επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ,
καθώς οι μεν αισιόδοξοι από πλευράς κυβέρνησης μετέδιδαν το σκέλος κατά το οποίο ο κύριος Βίζερ δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, από την άλλη οι πιο απαισιόδοξοι τόνιζαν ότι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Βίζερ, είναι πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια να συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναφερόμενος μόνο στα βραχυπρόθεσμα, ενώ παράλληλα, ξεκαθάρισε πως χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι στέλνουν το μήνυμα ότι πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού προγράμματος και το τι θα γίνει στο θέμα του χρέους θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή του Ταμείου. Οι έως τώρα πληροφορίες πάντως θέλουν το Ταμείο να εμμένει σταθερά στις σκληρές απόψεις τόσο για τα εργασιακά όσο και για το δημοσιονομικό κομμάτι επιμένοντας στις περικοπές των κύριων συντάξεων, στη μείωση του αφορολόγητου και στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών.