Τι απομένει για να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς

Τι απομένει για να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) και ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος (Α) στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, Τρίτη 12 Απριλίου 2016. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου.

Κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, αλλά με ανοιχτό ακόμη το θέμα του αφορολόγητου, αναχωρούν κυβέρνηση και επικεφαλής των θεσμών για το Άμστερνταμ.

Οι πληροφορίες, που μετέφεραν το μεσημέρι τα κυβερνητικά στελέχη ότι βρίσκονται “ένα βήμα πριν τη συμφωνία” επιβεβαιώνονται εν μέρει από πηγές των θεσμών, οι οποίες όμως επισημαίνουν ότι για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να νομοθετηθούν και τα πρόσθετα, συμπληρωματικά μέτρα ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ, που θα λειτουργήσουν ως “ρεζέρβα” σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση αρνείται να ψηφίσει τώρα τα πρόσθετα μέτρα και για το θέμα θα πρέπει να αποφασίσει και να δώσει πολιτική εντολή το Eurogroup.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των θεσμών, Ευρωπαίοι και Δ.Ν.Τ. υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί από τώρα σε λίστα συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα λάβει εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Απαντώντας στο ερώτημα, ποια θα είναι αυτά τα μέτρα επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για “λίγα, αλλά μεγάλα” μέτρα, στα οποία θα περιλαμβάνονται μόνιμες περικοπές σε συντάξεις και σε μισθούς του Δημοσίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να συμφωνηθεί και ο χρόνος που θα ληφθούν τα μέτρα, δηλαδή, εάν θα είναι μέσα στο 2017 ή το 2018. Η κυβέρνηση, αρνείται, επί του παρόντος τη συζήτηση και το Eurogroup θα κρίνει τελικά το ποια μορφή θα πάρουν, καθώς και το ύψος τους.

Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι χωρίς την οριστικοποίηση του συγκεκριμένου ζητήματος, δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση, ούτε να εκταμιευθούν τα χρήματα του δανείου.

Σε ό,τι αφορά στο αφορολόγητο, πηγές των δανειστών ξεκαθάριζαν ότι υπάρχει ακόμη πλήρης διάσταση απόψεων, εκτιμούσαν όμως ότι οι διάφορες θα μπορούσαν να γεφυρωθούν, εφόσον υπάρξει λύση σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.