Τι μπορεί να σημάνει το τέλος των Likes για τα social media

Τι μπορεί να σημάνει το τέλος των Likes για τα social media
epa05878638 A Saatchi staff poses in front of thousands of images of people using social media during a preview of an exhibition exploring the idea of selfies as an art form at the Saatchi Gallery in London, Britain, 30 March 2017. The show 'Selfie to Self-Expression' looks at modern interpretations of the selfie, along with as classic self-portraiture from artists like Van Gogh and Rembrandt, from 31 March to 30 May. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ανεξέλεγκτη αναζήτηση των «likes» έχουν μετατρέψει τα κοινωνικά δίκτυα σε έναν διαγωνισμό δημοφιλίας, και αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει.

Το «like» είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες μέτρησης στο Facebook, Twitter, και Instagram, καθώς γνωστοποιούν στους χρήστες ότι οι αναρτήσεις τους αρέσουν, ενώ παράλληλα βοηθούν τις υπηρεσίες κοινωνικών δικτύων να αποφασίσουν καλύτερα ποιο περιεχόμενο να δείξουν πρώτα, ή ποιες διαφημίσεις ένας χρήστης είναι πιο πιθανό να πατήσει.

Τα «like» έχουν επίσης μετατρέψει τα κοινωνικά δίκτυα σε έναν διαγωνισμό δημοφιλίας, εστιάζοντας μακριά από αναρτήσεις και συζητήσεις υψηλότερου περιεχομένου. Τα «like» έχει αποδειχτεί ότι φωτίζουν τα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο όπως το να κερδίζει κανείς χρήματα ή να τρώει σοκολάτα, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 2016.

Σε μια περίοδο όπου οι τεχνολογικές εταιρείες δέχονται έντονη κριτική και αναγκάζονται να επανεξετάσουν μερικά από τα βασικά τους χαρακτηριστικά, το Twitter και το Instagram έχουν δείξει ότι είναι έτοιμα να σκεφτούν έναν κόσμο χωρίς «like». Στη νέα πρωτότυπη εφαρμογή του Twitter, η οποία έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάζονται τα νέα χαρακτηριστικά του κοινωνικού δικτύου, εξετάζεται η ιδέα του να διευκολύνονται οι συζητήσεις. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να διαβάζουν τα tweets σε ένα στενότερο design χωρίς να παρασύρονται από τις μετρήσεις, όπως ο αριθμός των «like» και των retweet.

Η ομάδα του Instagram επίσης φαίνεται να εξετάζει την κοινωνική πίεση που δημιουργούν τα like. Ένα εσωτερικό πρωτότυπο που ανακαλύφθηκε πρώτα από την developer, Jane Manchun Wong, στις 18 Απριλίου έδειχνε πως είχε αφαιρεθεί ο αριθμός των «like» από μια ανάρτηση. Αντ’ αυτού, το πρωτότυπο έδειχνε το όνομα του φίλου που πάτησε «like» στο post.

Όσο για το Facebook, οι χρήστες μπορούν όχι μόνο να πατήσουν «like» σε μια ανάρτηση, αλλά μπορούν επίσης να εκφράσουν και άλλα συναισθήματα μέσω των αντιδράσεων που προσφέρει το κοινωνικό δίκτυο. Όταν ρωτήθηκε αν η εταιρεία αναθεωρεί τον τρόπο που εμφανίζονται τα «like», ένας εκπρόσωπος του Facebook αρνήθηκε να απαντήσει.

Οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων λατρεύουν τα «like» όσο και οι χρήστες, καθώς τους βοηθούν να ενημερώσουν τον αλγόριθμο που επιλέγει ποιο περιεχόμενο θα δημοσιοποιηθεί. Επίσης, τα «like» βοηθούν το Instagram να επιλέξει ποιες διαφημίσεις να εμφανίσει. Όσο περισσότεροι άνθρωποι πατούν «like» στην πλατφόρμα, τόσο το καλύτερο για τις εταιρείες- και για τα έσοδα του Instagram από τις διαφημίσεις. Το να αποσύρουν τα κοινωνικά δίκτυα τον δείκτη των «like» μπορεί να μειώσει την κοινωνική πίεση που θέτουν στους χρήστες τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά θα επηρεάσει τον αλγόριθμο που επιλέγει ποιες αναρτήσεις και διαφημίσεις θα εμφανιστούν, και τους δημιουργούς, που θέλουν να ξέρουν τι αρέσει στο κοινό τους.

Πολλοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι ακόμα και αν καταργηθούν τα «like» στα κοινωνικά δίκτυα, οι χρήστες θα βρουν έναν άλλο τρόπο να μετρούν το πόσο δημοφιλής είναι μια ανάρτησή τους. Μπορεί, για παράδειγμα, να μετρούν τα σχόλια προκειμένου να βρουν το κατά πόσο τα post τους αρέσουν στο κοινό.