Τι μπορεί να σημαίνει το άκυρο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς στο ETF με Bitcoin που διαχειρίζεται η VanEck

Τι μπορεί να σημαίνει το άκυρο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς στο ETF με Bitcoin που διαχειρίζεται η VanEck
Representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 28, 2021. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ απέρριψε μια πρόταση για ένα ETF που θα κατείχε απευθείας Bitcoin, σβήνοντας τις ελπίδες ότι ένα πολυπόθητο προϊόν θα εξασφάλιζε επιτέλους έγκριση μετά το ντεμπούτο των πρώτων κεφαλαίων που συνδέονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κρυπτονομίσματος τον περασμένο μήνα.

Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έδωσε έγκριση στην VanEck για το αμοιβαίο κεφάλαιο της σε Bitcoin για διαπραγμάτευση στην Cboe Global Markets Inc., σηματοδοτώντας την πρώτη απόφαση για το θέμα από την έναρξη των αρχικών ETF συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin. Σε μια απόφαση της Παρασκευής, η ρυθμιστική αρχή επανέλαβε την ανησυχία της ότι η βάση ενός προϊόντος στην τιμή spot του Bitcoin θα μπορούσε να παραβιάζει τους κανόνες περί τίτλων επειδή η αγορά είναι πολύ επιρρεπής σε κατάχρηση.

«Η Επιτροπή απαιτεί συνεχώς από το χρηματιστήριο να έχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ανταλλαγής-επιτήρησης με μια ρυθμιζόμενη αγορά σημαντικού μεγέθους που σχετίζεται με το Bitcoin ή να αποδεικνύει ότι επαρκούν άλλα μέσα για την αποτροπή δόλιων πράξεων και πρακτικών χειραγώγησης», ανέφερε η Επιτροπή. «Η πρόταση δεν έχει εκπληρώσει αυτήν την απαίτηση».

Το Bitcoin διεύρυνε τις απώλειές του μετά την απόρριψη, υποχωρώντας έως και 4,2% στα 62.311 δολάρια. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα είχε κάνει ράλι στο ιστορικό υψηλό των 68.991 δολαρίων τη Δευτέρα.

Το λανσάρισμα δύο ETF συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin τον Οκτώβριο σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο. Το πρώτο, το ProShares Bitcoin Strategy ETF, συγκέντρωσε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία σε λίγες μόνο ημέρες, ενώ το δεύτερο, το Bitcoin Strategy ETF της Valkyrie, είχε συγκριτικά πιο ήρεμη υποδοχή.

Οι έναρξή τους δημιούργησε πολύ ενθουσιασμό για την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από τη Wall Street και αισιοδοξία ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο δεκτική προς ένα fund με Bitcoin που θα υποστηρίζεται με φυσικά κεφάλαια αυτή τη φορά.