Τι μπορεί να «σκοτώσει» 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2020

Τι μπορεί να «σκοτώσει» 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2020

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της βιοτεχνολογίας αναμένεται να συνταράξουν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Διοικητικές θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και θέσεις γραφείου απειλούνται περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες από την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν κατά την παραμονή της ετήσιας συνάντησης του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.

Η επίδραση της τεχνολογικής επανάστασης είναι το κεντρικό θέμα του φόρουμ για φέτος, το οποίο θα συζητήσουν οι ηγέτες κρατών, μεγάλες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου και στελέχη πάνω από 350 εταιρειών.

Όπως διαπιστώθηκε, περισσότερες από 7,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου μπορεί να χαθούν λόγω της «επέλασης» του αυτοματισμού. Οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν εν μέρει από τη δημιουργία 2,1 εκατομμυρίων νέων ευκαιριών σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στην προσαρμογή του εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τις επερχόμενες αλλαγές. Η επένδυση σε προγράμματα εκμάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων θεωρείται μία καλή αρχή.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως περίπου το 65% των παιδιών που ξεκινούν το δημοτικό σχολείο σήμερα θα καταλήξουν να εργάζονται σε θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν ακόμη και η κατάρτιση θα είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την καριέρα τους.