Τι χωρίζει Ευρωπαίους και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Τι χωρίζει Ευρωπαίους και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
epa03940737 The representative of the International Monetary Fund (IMF) Poul Thomsen (C) leaves the Administrative Reform ministry after a meeting with Administrative Reform minister Kyriakos Mitsotakis in Athens, Greece, 08 November 2013. Talks between the Greek government and Greece's international lenders' representatives resumed, concerning a draft plan for the second wave of the mobility scheme, including an extension of the target deadline, for civil servants at local government, health and insurance and pension fund agencies. EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Όλοι οι υπολογισμοί των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων.

Περίπου 3 δισ. ευρώ χωρίζουν τους Ευρωπαίους δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) από το ΔΝΤ στον υπολογισμό των μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2018, προκειμένου να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ ή 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό (άρα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν) αγγίζουν το 3,1% του ΑΕΠ ή τα 5,5 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα δεν βγαίνει και επιμένει ότι:

-είτε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ,

-είτε θα πρέπει να χαμηλώσει ο στόχος και να ζητηθούν μικρότερα πλεονάσματα.

Σε αυτή την προοπτική αντιδρούν οι Ευρωπαίοι, καθώς εάν αλλάξει ο στόχος θα πρέπει:

-είτε να χορηγήσουν νέο δάνειο στην Ελλάδα,

-είτε να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Οι διαφορές αυτές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν στο δείπνο μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τους προϊσταμένους τους.

Ωστόσο, ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί πολύ χαμηλά και το πιθανότερο είναι πως το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ζητούμενο είναι και να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, αλλά και να μην «στραγγαλιστεί» τελείως η Ελλάδα την ώρα που το προσφυγικό λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μια μεγάλη πλειοψηφία χωρών του Eurogroup εξακολουθούν να επιμένουν ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ», όμως το Ταμείο διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, που δεν βγαίνει.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο, εάν ο πήχης των απαιτήσεων του Ταμείου μπει πολύ ψηλά, τότε να προχωρήσουν σε ένα «βελούδινο διαζύγιο».

Πάντως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι διαδικασίες θα είναι πολύ χρονοβόρες, την ώρα που όλες οι πλευρές παραδέχονται ότι η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα.