Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος ιδρυτής ενός «μονόκερου»;

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος ιδρυτής ενός «μονόκερου»;
A participant of the Splashdiving World Championship wears a unicorn mask as he jumps into the Freizeitbad Silvana public swimming pool in Schweinfurt, southern Germany, on August 9, 2014. Around 50 participants try to find out until August 10, 2014 who is the "master of the cannonball". AFP PHOTO / DPA / KARL-JOSEF HILDENBRAND / GERMANY OUT (Photo credit should read KARL-JOSEF HILDENBRAND/AFP/Getty Images) Photo: AFP

της Lucinda Shen

Ιδού ένα στερεότυπο του επιτυχημένου ιδρυτή: Κάποιος (άνδρας συνήθως) που εγκατέλειψε το Χάρβαρντ, έμαθε προγραμματισμό σε νεαρή ηλικία, και έφτιαξε μια εταιρεία αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στα 22 του.

Ιδού κι ένα άλλο: κάποτε, ένας επενδυτής σε venture capital μου είπε ότι εστίαζαν σε ιδρυτές startup που συνδέονταν με ένα πανεπιστήμιο με υψηλή θέση στις σχετικές κατατάξεις.

Ο Ali Tamaseb, εταίρος της DCVC, μόλις εκπόνησε μια νέα έρευνα που δείχνει ότι όλα αυτά δεν είναι παρά ένα κλισέ.

Ο Tamaseb συνέλεξε δεδομένα για startup με έδρα στις ΗΠΑ που είχαν αποτίμηση αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και είχαν ιδρυθεί μεταξύ 2005 και 2018. Σε πάνω από 200 μονόκερους, η μέση ηλικία του CEO όταν ιδρύθηκε η εταιρεία ήταν 34 ετών. Οι ιδρυτές ήταν πιθανότερο να έχουν διδακτορικό παρά να έχουν εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο. Και ο αριθμός των CEO που πήγαν σε ένα πανεπιστήμιο εκτός της κατάταξης των top-100 ήταν ίδιος με τον αριθμό των CEO που πήγαν σε ένα top-10 πανεπιστήμιο.

«Ο θρυλικός φοιτητής που εγκατέλειψε τις σπουδές του και έστησε μια εταιρεία από το δωμάτιο της φοιτητικής του εστίας δεν είναι παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό των ιδρυτών νεοσύστατων επιχειρήσεων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων» γράφει ο Tamaseb στο νέο του βιβλίο Super Founders, What Data Reveals About BillionDollar Startups.

«Αναφορικά με την παραγωγή επιτυχημένων επιχειρηματιών, η κατάταξη ενός πανεπιστημίου είναι λιγότερο σημαντική από την κουλτούρα και την τοποθεσία του. Κάποια πανεπιστήμια που βρίσκονται σε υψηλή θέση απουσιάζουν από την έρευνα: Princeton, Caltech, University of Chicago, για παράδειγμα. Και κάποια με ισχυρή επιχειρηματική κουλτούρα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις παρά τη χαμηλή τους θέση στις κατατάξεις. Δέκα ιδρυτές έχουν πτυχία από το University of Southern California, εννιά από το University of Michigan και έξι από το Indian Institute of Technology».

Το μόνο που συσχετίζεται με την ίδρυση μιας startup αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι η εργασιακή εμπειρία, καθώς το 60% των ιδρυτών έχει στο παρελθόν απασχοληθεί σε κάποια γνωστή εταιρεία όπως η Google.

Πηγή: Fortune.com