Τη Δευτέρα η κρίσιμη ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία

Τη Δευτέρα η κρίσιμη ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία
epa07818060 A handout photo made available by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Boris Johnson sitting as results of the vote are announced during a debate in the House of Commons in London, Britain, 04 September 2019. Prime Minster Boris Johnson lost a series of vote this evening including a vote for an early election. EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απόψε στο κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την μη έγκριση Brexit χωρίς συμφωνία - Ανησυχία στην ΕΕ από τη στάση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν τη Δευτέρα επί μιας άλλης πρότασης για το αν πρέπει ή όχι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να δειξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρρίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειαζόταν από τους βουλευτές για να το κάνει αυτό στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου που έχει σκοπό να εμποδίσει μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο τέλος Οκτωβρίου – κάτι που αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα.

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες. Η Βουλή των Λόρδων ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα βρίσκεται αύριο το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Χθες η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και νωρίς σήμερα το πρωί η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προσπάθειες να το μπλοκάρει στην άνω βουλή.

Ανησυχία προκαλεί στην ΕΕ η στάση του Μπόρις Τζόνσον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τα ιρλανδικά σύνορα και τους μελλοντικούς κανόνες ανταγωνισμού, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι καταγράφει πρόοδο στις συνομιλίες για την επεξεργασία των όρων που η προκάτοχός του Τερέζα Μέι συμφώνησε με την ΕΕ αλλά δεν κατάφερε να περάσει από τη βρετανική Βουλή – Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το Λονδίνο δεν έχει κάνει ακόμα ουσιαστικές προτάσεις.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Τετάρτη σε απεσταλμένους των άλλων 27 κρατών-μελών ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμα παρουσιάσει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς να αντικατασταθεί το λεγόμενο ‘backstop’ στη συμφωνία της Μέι – το δίκτυ ασφαλείας που στόχο έχει να διατηρήσει τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς συνοριακούς ελέγχους.

Ο Τζόνσον έχει υποστηρίξει ότι, επισείοντας την απειλή για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, μπορεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις σε σύνοδο στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας. «Οι Βρετανοί έχουν μια μη ρεαλιστική πεποίθηση ότι τα πάντα θα λυθούν με ένα μαγικό τρόπο στη σύνοδο», δήλωσε σήμερα διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει πως στοχεύει σε μια πολύ περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ μετά το Brexit.

Η ΕΕ ανησυχεί, ωστόσο, ότι το Λονδίνο δεν θέλει πλέον να δεσμευθεί νομικά «σε ίσους όρους ανταγωνισμού» – δηλαδή σε συμφωνημένους βασικούς όρους ανταγωνισμού που σχετίζονται με περιβαλλοντικά πρότυπα, εργασιακά ρυθμιστικά πλαίσια και κανόνες περί κρατικής βοήθειας – για να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει προϊόντα στην ΕΕ σε τιμές ντάμπινγκ.