Τη Δευτέρα στην Ελλάδα τα 7,16 δισ. ευρώ του δανείου – γέφυρα

Τη Δευτέρα στην Ελλάδα τα 7,16 δισ. ευρώ του δανείου – γέφυρα

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προανήγγειλε την εκταμίευση των χρημάτων.

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών -μελών της Ε.Ε. και τη συμφωνία για το δάνειο – «γέφυρα» επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα θα δοθούν τα 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Τα χρήματα αυτά θα εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες αφορούν την αποπληρωμή 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, περίπου 2 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ, ενώ αναμένεται η τελική συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας μέσω του ESM για να αποπληρωθεί μια ακόμη δόσης στην ΕΚΤ τον Αύγουστο, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

O Επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν αναμένει ότι ώς τις 22 Ιουλίου η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει σχετικά με τα θέματα της δικαιοσύνης και του τραπεζικού συστήματος.

Ταυτόχρονα οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν διαβουλεύσεις μερικών εβδομάδων και εξέφρασε την ελπίδα να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα του Αυγούστου ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με την εκταμίευση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM της επόμενης δόσης των πέντε δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα.

Προς το σκοπό αυτό ευχήθηκε η ελληνική πλευρά να κινηθεί αυτή τη φορά με ταχύτητα, ενώ σημείωσε πως σε αυτό θα βοηθήσει ασφαλώς το γεγονός ότι εφεξής οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές θα γίνονται κυρίως στην Αθήνα.

Ως προς το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι από πλευράς δανειστών υπάρχει θετική προδιάθεση για νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Ανέφερε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους και επισήμανε πως σημασία δεν έχει μόνο το ύψος του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αλλά και ο ρυθμός της απόσβεσής του.

Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε χαρακτηριστικά πως, με βάση τα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί για την Ελλάδα, το ετήσιο άχθος της χώρας από την εξυπηρέτηση των διεθνών δανείων είναι, τηρουμένων των αναλογιών, μικρότερο από το αντίστοιχο πολλών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας.

«Καλωσορίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των μεταρρυθμίσεων με μια πολύ ευρεία πλειοψηφία. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή απόφαση επί της αρχής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα προς όφελος της Ελλάδας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι, χάρη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είχε αρχίσει να επιστρέφει κατά το 2014, η ανεργία είχε αρχίσει να μειώνεται, και η χώρα είχε εν μέρει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Ο ΕSM, κατέληξε ο ίδιος, «έχει εναπομένουσα ικανότητα δανειοδότησης ύψους 455 δισ. και είναι έτοιμος να παράσχει οικονομική βοήθεια όταν τα μέλη υιοθετούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα από το ESM».

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, το δάνειο-«γέφυρα» θα έχει δύο ειδών εγγυήσεις. «Υπάρχει μία διπλή προστασία» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις εννέα χώρες εκτός της Ευρωζώνης, είπε. Η μια μορφή εγγυήσεων περιλαμβάνει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ ως ενέχυρα. Το δεύτερο είδος εγγυήσεων προέρχεται από μελλοντικές πληρωμές που θα έχει η Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι εγγυήσεις αυτές δόθηκαν για να καμφθούν οι ενστάσεις ορισμένων χωρών για τη χορήγηση δανείου-«γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον οποίο μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ.