Τη Δευτέρα η θέση Μέρκελ για το αποτέλεσμα των εκλογών

Τη Δευτέρα η θέση Μέρκελ για το αποτέλεσμα των εκλογών

Πως αντιδρούν τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα πάρει θέση για τις ελληνικές εκλογές μετά την έκδοση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας.

Η τοποθέτηση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Σάιμπερτ.

Χέρμπερτ Ρόιλ: «Αποκλείεται νέο κούρεμα»

Μια πρόγευση για τη στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο έδωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Χέρμπερτ Ρόιλ, ο οποίος τόνισε ότι αποκλείεται καινούριο «κούρεμα». «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αν δεν θέλει να ρισκάρει την έξοδο από την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Εξίσου αυστηρές ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της γερμανικής Κρατικής Τράπεζας Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ARD ζήτησε από τη μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Η Αθήνα, πρόσθεσε, θα χρειάζεται και στο μέλλον έξωθεν υποστήριξη. «Και αυτό σημαίνει φυσικά, ότι η υποστήριξη αυτή μπορεί να δοθεί μόνο αν τηρηθούν οι συμφωνίες» τόνισε.

Εξάλλου, είπε ο ίδιος, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως στη διοίκηση και την οικονομία, είναι προς το συμφέρον και της νέας κυβέρνησης. «Ελπίζω, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα δώσει απατηλές υποσχέσεις που δεν θα μπορέσει να κρατήσει στη συνέχεια» πρόσθεσε.

Τα γερμανικά κόμματα απέφυγαν μέχρι στιγμής να σχολιάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Εξαίρεση αποτελεί Die Linke (η Αριστερά), η οποία πανηγυρίζει για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η ακροδεξιά Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία AfD, η οποία ζήτησε εκ νέου την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη – ιδίως τώρα ύστερα από τη νίκη της Αριστεράς.

Όχι πολύ ενθουσιασμένη με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η οργάνωση Europa-Union, μια ομάδα συντηρητικών Ευρωπαϊστών. Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει ψυχραιμία. Δεν υπάρχει νέα ευρωκρίση. Και η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ – αλλά όχι με μονόπλευρους όρους. Επομένως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεργαστεί εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση».