Τι δεν πρέπει να έχει το βιογραφικό σας, αν θέλετε να πετύχετε

Τι δεν πρέπει να έχει το βιογραφικό σας, αν θέλετε να πετύχετε
Photo: pixabay.com
Για να κάνουμε το CV μας πιο ελκυστικό, σημασία δεν έχει τι θα περιέχει, αλλά τι θα αφήσουμε απ’ έξω. Οι περιττές πληροφορίες είναι εκείνες που θα μας απομακρύνουν από τη θέση των ονείρων μας.

Διανύουμε μία δύσκολη εποχή, με τις θέσεις εργασίας να περιορίζονται και την επιτυχία να φαντάζει σχεδόν απίθανη, λόγω της πανδημίας. Προκειμένου να κάνουμε το επόμενο βήμα στην καριέρα μας και να φτάσουμε στους στόχους μας, πέρα από επαγγελματισμό και φιλοδοξία, χρειάζεται να έχουμε στα χέρια μας ένα βιογραφικό που κανείς εργοδότης δε θα μπορέσει να αγνοήσει.

Για να κάνουμε το CV μας πιο ελκυστικό, σημασία δεν έχει τι θα περιέχει, αλλά τι θα αφήσουμε απ’ έξω. Οι περιττές πληροφορίες είναι εκείνες που θα μας απομακρύνουν από τη θέση των ονείρων μας.

Τι δεν θα περιλαμβάνει, λοιπόν;

Προσωπικά δεδομένα

Το βιογραφικό μας σημείωμα υπάρχει για να αποδείξει πως είμαστε οι ιδανικοί υποψήφιοι για την εκάστοτε θέση. Καλό είναι να περιλαμβάνει μόνο τα στοιχεία που αφορούν την εμπειρία μας, τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά μας. Ναι, αν βιώσαμε μία κατάσταση που μας έκανε να αναθεωρήσουμε τα πάντα για τη ζωή και μας οδήγησε στην αναζήτηση της συγκεκριμένης εταιρείας, μπορούμε να την προσθέσουμε.

Η οικογενειακή μας κατάσταση, οι πολιτικές και θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, ας μείνουν εκτός.

Ηλικία

Παρότι το τμήμα προσωπικού προσπαθεί να μείνει ανεπηρέαστο από παράγοντες όπως η ηλικία, καλό είναι να μην την συμπεριλάβουμε αν φοβόμαστε πως θα χρησιμοποιηθεί εναντίων μας. Τι σημαίνει αυτό; Πως ορισμένες θέσεις έχουν όριο ηλικίας – είτε ανώτατο, είτε κατώτατο. Αν θεωρούμε πως υπάρχει περίπτωση να μας απορρίψουν εξαιτίας του, πριν καν μας καλέσουν για συνέντευξη, δε χρειάζεται να το γράψουμε. Θα το δηλώσουμε από κοντά, όταν έρθει η ώρα να συναντηθούμε με το HR.

Αρνητικά σχόλια για προηγούμενους εργοδότες

Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε προσωπικά στους εργοδότες μας. Μπορούμε να γράψουμε για τη θέση που είχαμε- ή διατηρούμε, αν εργαζόμαστε αλλά αναζητούμε κάτι άλλο- περιγράφοντας τα θετικά της στοιχεία. Κανείς δε θέλει να προσλάβει κάποιον που μπορεί, μελλοντικά, να τον κακολογήσει.

Επιπλέον στοιχεία

Η φωτογραφία είναι ένα καλό παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι προτιμότερο να στείλουμε ένα βιογραφικό σε μορφή κειμένου, εκτός αν ζητηθεί κάτι άλλο. Επίσης, σεμινάρια που έχουμε παρακολουθήσει αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη θέση, ένας χαμηλός βαθμός πτυχίου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης- με εξαίρεση το LinkedIn- και περιστασιακές εργασίες που είχαμε ως φοιτητές, δε χρειάζεται να αναφερθούν.