Τη διάσπαση της Google ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

REUTERS

Με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι η δράση του αμερικανικού «κολοσσού» παρεμποδίζει την ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Με μια απόφαση-σταθμό, το ευρωκοινοβούλιο προτείνει τη διάσπαση της Google. Ο αμερικανικός «κολοσσός», ο οποίος κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης, με ποσοστό 90%, δεν πρέπει να καταστεί «ρυθμιστής της πρόσβασης», υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την απόφαση αυτή στήριξαν 384 ευρωβουλευτές ενώ ψήφισαν 174 κατά της πρότασης «να αποτρέπεται κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαλείψουν τα εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί η κατάχρηση από διαδικτυακές εταιρίες της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά μέσω της επιβολής των κανόνων για τον ανταγωνισμό.

Αν και δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά στην Google, στο ψήφισμα του Σώματος, οι ευρωβουλευτές έδειξαν τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πρακτικές της αμερικανικής εταιρίας.

Τα βασικά σημεία στα οποία οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρότασή τους είναι

α) ο τρόπος που χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης η Google σε σχέση με τους ανταγωνιστές της

β) το γεγονός πως η Google χρησιμοποιεί στοιχεία άλλων ιστοσελίδων

γ) η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και ιδίως στις διαδικτυακές διαφημίσεις

δ) οι περιορισμοί που επιβάλει ο αμερικανικός κολοσσός σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να επιλέξει κάποιος διαφημιζόμενος να διαφημιστεί σε ανταγωνιστική εταιρία.

Η Google βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών της Ε.Ε για το ενδεχόμενο μονοπωλίου και η αμερικανική εταιρεία έχει προτείνει πολλές συμβιβαστικές λύσεις τις οποίες έχει απορρίψει η Ε.Ε. Σε περίπτωση που η αμερικανική εταιρία δεν ακολουθήσει το ευρωπαϊκό Δίκαιο ενδέχεται να καταβάλει πρόστιμο 5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος «Η ενιαία ψηφιακή αγορά θα μπορούσε να δώσει πρόσθετο όφελος στην ευρωπαϊκή οικονομία ύψους έως και 260 δισ. ευρώ το χρόνο καθώς και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της».

Παράλληλα τα μέλη του Σώματος τονίζουν ότι πρέπει να εφαρμόζεται η «ίση μεταχείριση στη διακίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς ή παρεμβολές» και καλούν τα κράτη μέλη να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των τηλεπικοινωνιών, το οποίο «θα θέσει τέρμα στις χρεώσεις περιαγωγής στο εσωτερικό της ΕΕ, θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου όσον αφορά την ουδετερότητα του δικτύου, και θα βελτιώσει την προστασία των καταναλωτών στην ψηφιακή ενιαία αγορά».

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Επιτροπή να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση των διεθνών προτύπων και προδιαγραφών για το cloud computing, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα σέβεται την προστασία της ιδιωτικής ζωής, θα είναι αξιόπιστο και προσιτό, διαλειτουργικό, ασφαλές και ενεργειακά αποδοτικό.

Σχετικά άρθρα