Τι δείχνει δημοσκόπηση της Prorata για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Τι δείχνει δημοσκόπηση της Prorata για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη με το προεδρείο του δικαστηρίου στην αίθουσα πριν την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αθήνα, Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020. Μετά από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015, βγήκε σήμερα στις 11 το πρωί η απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή περιφερειακών στελεχών κατηγορούμενων στην υπόθεση Φύσσα και για την πράξη της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Η ανακοίνωση αυτή καθιστά σαφές ότι προμηνύει και στην ενοχή μελών της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς υποδέχτηκε η κοινωνία την απόφαση της δικαιοσύνης;

Το 83% των πολιτών δηλώνει αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο από την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής,  σύμφωνα με ηλεκτρονική έρευνα πανελλαδικής κάλυψης που διενήργησε η Prorata μεταξύ 07- 08 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε δείγμα 1270 ατόμων, τα αποτελέσματα της οποίας σταθμίστηκαν με βάση την κατανομή των συμμετεχόντων στον άξονα πολιτικής αυτοτοποθέτησης «Αριστερά – Δεξιά, αναδεικνύεται καταλυτική η συμβολή της Δικαιοσύνης (με ποσοστό 78% για μέσιστο ή μεγάλο βαθμό) αλλά και της προσωπικής μάχης που έδωσε η Μάγδα Φύσσα ενάντια στη Χρυσή Αυγή (με ποσοστό 66% για μέσιστο ή μεγάλο βαθμό).

Παράλληλα, η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι από την έκβαση της δίκης προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, ενώ η ικανοποίηση από την απόφαση της δίκης συνοδεύεται και από μια ευρεία πλειοψηφία ποσοστού 76% σύμφωνα με την οποία η φασιστική απειλή δεν έχει παρέλθει οριστικά, παρά την θεσμική καταδίκη της οργάνωσης. Το 39% απαντάσει ότι υπάρχει ακόμα σοβαρός ο κίνδυνος και το 37% ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος αλλά όχι σοβαρός.

Το 43% εκτιμάει ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών της εγκληματικής οργάνωσης θα στήριζαν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της ακροδεξιάς, το 23% ότι θα ψήφιζαν την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% πιστεύει ότι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής θα στήριζαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, το 21% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι αν η Χρυσή Αυγή επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα, μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως, να ήταν ένα «χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα». Η πλειοψηφία όσων διατηρούν τη συγκεκριμένη άποψη, τοποθετείται πολιτικά στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.

Δείτε την έρευνα εδώ: Έρευνα Prorata