Τι δείχνει η πτώση της αγοράς για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας

Τι δείχνει η πτώση της αγοράς για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας
epa04866286 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA, 30 July 2015. US stocks opened lower as most Wall Street economists expect the Federal Reserve to begin tightening monetary policy as early as September 17. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H οικονομία των ΗΠΑ, παρά τον χαμηλό δείκτη ανεργίας, μπορεί να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι νομίζουμε.

του Στίβεν Γκάντελ

Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει μια από τις πιο σταθερές στον κόσμο. Όμως, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αρχίζουν να επισημαίνουν ότι η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς ίσως δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία, παρά τον χαμηλό δείκτη ανεργίας, μπορεί να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι νομίζουμε.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που πλήττει το χρηματιστήριο είναι τα εταιρικά κέρδη. Για πρώτη φορά από την Μεγάλη Ύφεση, εκτιμάται ότι τα κέρδη του δείκτη S&P 500 μειώθηκαν κατά 0,7% κατά μέσο όρο από το 2014 έως το 2015. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, τα κέρδη αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, κατά 5,3%. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον πετρελαϊκό κλάδο, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες του δείκτη δεν παρουσίασαν αύξηση της κερδοφορίας πέρυσι.

Η ανάπτυξη έχει κινηθεί σε μέτρια επίπεδα, εν μέρει επειδή οι Αμερικάνοι καταναλωτές φαίνεται να διστάζουν να δαπανήσουν. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου υποτίθεται ότι θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Οι χαμηλότερες τιμές θα έβαζαν χρήμα στις τσέπες των ανθρώπων που θα μπορούσαν στην κατανάλωση. Αυτό συνέβη πράγματι, αλλά όχι στον βαθμό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η κατανάλωση αυξήθηκε το 2015, αλλά η αύξηση γενικά ήταν άνιση. Ενώ στην αρχή του έτους αυξήθηκε κατά 1%, στη συνέχεια η αύξηση αυτή περιορίστηκε στο 0,3%.

Τα απογοητευτικά επίπεδα δαπάνης αποδίδονται στη μη αύξηση των μισθών. Ο μέσος μισθός αυξήθηκε μόλις κατά 7% τα τελευταία εφτά χρόνια, ένα πολύ αδύναμο ποσοστό για μια περίοδο ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι υποδηλώνει το ποσοστό ανεργίας του 5%

Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού είναι το χαμηλότερο εδώ και δεκαετίες. Αυτό οφείλεται ίσως στη συνταξιοδότηση πολλών baby boomers. Όμως, το ποσοστό συμμετοχής έχει μειωθεί και για τους εργαζόμενους 25-54 ετών, που σημαίνει ότι ένα μέρος της πτώσης οφείλεται στον εκνευρισμό ενός μέρους του πληθυσμού που έχει πάψει να αναζητά εργασία.

Επίσης, η πτωτική τάση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σημαίνει ότι οι επενδυτές νομίζουν πως η οικονομία πρόκειται να επιβραδυνθεί. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε στο 2,04%, από το 2,11% πριν από ένα μήνα, όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν σημαίνει ότι κινούμαστε προς μια ύφεση. Όμως, το αφήγημα με το οποίο μπήκαμε στο νέο έτος ήταν ότι η χαμηλή ανεργία και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα μεταφράζονταν σε μια πορεία δίχως προβλήματα για την οικονομία των ΗΠΑ το 2016. Η συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς ίσως σημαίνει ότι είναι ώρα να αναθεωρήσουμε αυτή την υπόθεση.

Πηγή: fortune.com