Τί δείχνει το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο για την προσωπικότητα σας

Τί δείχνει το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο για την προσωπικότητα σας

Εσείς πόσα μη αναγνωσμένα email έχετε;

Έχετε δει ποτέ το κινητό κάποιου φίλου σας και στο εικονίδιο των email  να υπάρχουν 2.000 μη αναγνωσμένα μηνύματα; Πως γίνεται κάποιος να μην έχει διαβάσει 2.000 μηνύματα; Και πως μπορεί να διαβάσει κάποιος 2.000 μηνύματα;

Η αλήθεια είναι πως όπως ακριβώς τα ρούχα και το γραφείο σας αντικατοπτρίζουν ένα κομμάτι του εαυτού σας, το ίδιο συμβαίνει και με τον φάκελο των ηλεκτρονικών σας μηνυμάτων. Τα διαβάζετε αμέσως ή τα αφήνετε μέχρι να γεμίσει το email σας;

Ας δούμε αναλυτικότερα τις κατηγορίες.

Ο «γραμματέας»

Πρόκειται γι αυτή τη κατηγορία ανθρώπων που παίρνουν δράση αμέσως μόλις δουν πως έχουν ένα νέο μήνυμα. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση; Ο δέκτης του μηνύματος διαβάζει αμέσως το email, απαντάει αν χρειάζεται και στη συνέχεια αποφασίζει αν θα το σβήσει (σε περίπτωση που δε του είναι πια χρήσιμο) ή το αποθηκεύει στην αντίστοιχη κατηγορία. Τα άτομα αυτά έχουν συνήθως μηδενικά μη αναγνωσμένα μηνύματα.

Ο Larry Rosen, ερευνητής ψυχολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «iDisorder: Understanding Our Obsession With Technology and Overcoming its Hold on Us» σχετικά με την εμμονή που μπορεί να πάθουμε με την τεχνολογία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να «αντιμετωπίσουν» έναν μεγάλο όγκο αδιάβαστων μηνυμάτων και αγχώνονται όταν υπάρχουν μηνύματα.  Ο ψυχολόγος εξηγεί πως η στρατηγική για τη διαχείριση των μηνυμάτων πρέπει να υπερισχύει της ανάγκης για έλεγχο των πραγμάτων, αν θέλετε να μένετε ψύχραιμοι κάθε φορά που ανοίγετε το email σας.

Ο «συλλέκτης»

Όπως και ο «γραμματέας» έτσι και ο «συλλέκτης» διαβάζουν σχεδόν αμέσως  τα μηνύματα και έχουν ελάχιστα μη αναγνωσμένα, αλλά δυσκολεύονται να σβήσουν μηνύματα.

Ένας από τους λόγους είναι η τελειομανία που τους διακατέχει, κυρίως γιατί πιστεύουν πως θα επανέλθουν άμεσα στα μηνύματα αυτά ώστε να απαντήσουν.

Ο «αδιάφορος»

Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που δεν ανοίγουν ποτέ τα μηνύματα τους. Συνήθως έχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες μηνύματα που παραμένουν αδιάβαστα. Οι λόγοι; Ή αδιαφορούν να ελέγχουν διαρκώς τα μηνύματα από το κινητό ή τον υπολογιστή τους ή δε πιστεύουν πως το να παρακολουθούν και να οργανώνουν τα μηνύματα τους δε τους βοηθάει να σημειώσουν κάποια πρόοδο.