Τι δείχνουν οι επιδόσεις της Airbnb για το μέλλον των ταξιδιών

Τι δείχνουν οι επιδόσεις της Airbnb για το μέλλον των ταξιδιών
The housing manager Airbnb is planning to go public | usage worldwide in the near future Photo: AFP

του Jonathan Vanian

Η Airbnb έδωσε μια γεύση από το μέλλον των ταξιδιών όταν ανακοίνωσε τα τριμηνιαία κέρδη της την περασμένη εβδομάδα. Δυστυχώς για την ταξιδιωτική βιομηχανία, η οικονομική κρυστάλλινη σφαίρα της Airbnb φαίνεται θολή εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα του COVID-19.

Η Wall Street τιμωρεί την Airbnb τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των εκπληκτικών αποτελεσμάτων της εταιρείας online ενοικίασης δωματίων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των πωλήσεων κατά 300% σε ετήσια βάση στα 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Brian Chesky τόνισε την αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας, προβλέποντας ότι το επόμενο τρίμηνο της εταιρείας θα είναι «το ισχυρότερο τρίμηνο από πλευράς εσόδων που είχαμε ποτέ», το οποίο «λέει πολλά για την εγγενή ανθεκτικότητα της επιχείρησής μας».

Οι επενδυτές, ωστόσο, τρόμαξαν από τα όσα αποκάλυψε η Airbnb σε επιστολή προς τους μετόχους, στην οποία η εταιρεία ανέφερε ότι «η πανδημία COVID-19 δημιουργεί συνεχή αβεβαιότητα για τα μελλοντικά μας αποτελέσματα». Με άλλα λόγια, ενώ οι άνθρωποι μπορεί να ταξιδέψουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια για διακοπές ή ταξίδια για εργασία μπορεί να μπουν σε αναμονή καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα.

Οι μετοχές της Airbnb βυθίστηκαν περίπου κατά 4% την Πέμπτη μετά την αποκάλυψη των ζοφερών ειδήσεων και οι μετοχές της εξακολούθησαν να κατρακυλούν τη Δευτέρα, κλείνοντας την ημέρα με πτώση 2,7% στα 148,57 δολάρια.

Οι αναλυτές της Bloomberg Intelligence, ωστόσο, πιστεύουν ότι η Airbnb είναι «συντηρητική» με τις προβλέψεις της για την ανάπτυξή της και ότι «είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την ισχυρή ανερχόμενη ζήτηση για διασυνοριακά ταξίδια, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αύξηση των κρατήσεων και των διανυκτερεύσεων κατά 30-40% μέχρι το 2022». Εφόσον η μετάλλαξη Δέλτα δεν δημιουργήσει μεγάλο χάος στην ταξιδιωτική βιομηχανία, η Airbnb φαίνεται έτοιμη να επωφεληθεί.

Εντωμεταξύ, ο ανταγωνιστής της Airbnb, Booking Holdings, επίσης «παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα» στην επιχειρηματική της δραστηριότητα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Glenn Fogel κατά τη διάρκεια πρόσφατης κλήσης με αναλυτές στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων της. Όπως και η Airbnb, η Bookings δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί «αστάθεια και αβεβαιότητα» γύρω από τον ταξιδιωτικό κλάδο, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους επενδυτές. Οι μετοχές της Booking Holding σημείωσαν πτώση 3,6% στα 2.124,72 δολάρια τη Δευτέρα.

Οι αναλυτές της Barclays φάνηκαν αισιόδοξοι για την Booking Holdings σε πρόσφατο σημείωμα αναλυτή, λέγοντας ότι «υπήρχαν λίγα αρνητικά να επισημάνουμε αυτό το τρίμηνο». Η εταιρεία εισέπραξε 2,16 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Οι κρατήσεις για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι υψηλότερες απ’ ό,τι ήταν το 2019, οδηγώντας σε μια πολύ ισχυρότερη ανάκαμψη των εσόδων που αναμένεται στο 3ο τρίμηνο», έγραψαν οι αναλυτές της Barclays.

Το μεγάλο ερώτημα για την Airbnb και την Booking Holdings είναι πώς οι δύο εταιρείες θα μπορέσουν να διατηρήσουν την αύξηση των πωλήσεών τους σε περίπτωση που πραγματωθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Όπως σημείωσε τη Δευτέρα το Marketwatch, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών έχουν επίσης υποχωρήσει εν μέσω φόβων για αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, η ταξιδιωτική βιομηχανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια όλο και πιο ανώμαλη διαδρομή.