Τη δική του μηχανή αναζήτησης δημιουργεί το Facebook

Τη δική του μηχανή αναζήτησης δημιουργεί το Facebook
Photo:

Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει ως στόχο να «καθηλώσει» μόνιμα τους χρήστες τους Facebook εντός της πλατφόρμας, προσθέτοντας  μπελάδες στην Google.

Τη δική του απάντηση στη διάσημη μηχανή αναζήτησης της Google ετοιμάζεται να δώσει το Facebook. Μια νέα, δοκιμαστική μηχανή αναζήτησης του διάσημου μέσου κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν και να προσθέσουν συνδέσμους σε άρθρα χωρίς την παραμικρή εμπλοκή της Google.

Οι πρώτοι που μπορούν να απολαύσουν τις νέες δυνατότητες είναι μια μερίδα χρηστών συστημάτων iOS στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συγκεκριμένοι ανακάλυψαν πρόσφατα στην εφαρμογή του Facebook για τα κινητά τους την προσθήκη της επιλογής «Add a link». Επιλέγοντάς την, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μέσα από την εφαρμογή του Facebook το άρθρο που επιθυμούν και να προσθέσουν ένα σύνδεσμο προς αυτό χωρίς να εγκαταλείψουν ούτε στιγμή την πλατφόρμα. Μετά την επιλογή ενός άρθρου από την λίστα αποτελεσμάτων της αναζήτησής τους, μπορούν να προσθέσουν σχόλια ή να κάνουν update το status τους όπως πρώτα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Facebook, οι οποίοι μίλησαν στο TechCrunch, η μηχανή αναζήτησης μπορεί να εξερευνήσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο posts στα οποία δεν έχει πρόσβαση η μηχανή αναζήτησης της Google.

Οι δυνατότητες αναζήτησης είναι απλά η τελευταία από μια σειρά νέων χαρακτηριστικών του Facebook, που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν στους χρήστες του να παραμένουν συνεχώς εντός του οικοσυστήματός του. Εάν το σχέδιό να «καθηλώσει» τους χρήστες του εντός της πλατφόρμας πετύχει, θα προκαλέσει σίγουρα ένα σημαντικό πλήγμα στην Google. Η χρήση του Facebook συγκεντρώνει το 28% των συνολικών ωρών που σπαταλούνται στο διαδίκτυο συνολικά. Ένα ποσοστό που αναμένεται εύκολα να αυξηθεί αν οι χρήστες του Facebook δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα για να αναζητήσουν κάποιο άρθρο.

Η Google είδε το 2014 τα ποσοστά της στον τομέα των διαφημίσεων να υποχωρούν, κυρίως στο πεδίο των κινητών συσκευών. Αντίθετα το Facebook, αν και παραμένει ακόμα πίσω από την Google, συνέχισε να αυξάνει τα ποσοστά του στην πίτα της παγκόσμιας αγοράς διαφημίσεων. Πρόσφατα, μάλιστα, η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να αυξήσει τα έσοδα των εκδοτών που φιλοξενούνται σε σελίδες ειδήσεων μέσα στο Facebook.